Nož za maslac nije oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog dva razbojstva u kioscima Tiska u Puli i Glasa Istre u Umagu koja je pocinio u sijecnju ove godine na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i sedam mjeseci danas je na Županijskom sudu u Puli, pred vijecem sutkinje Gabrijele Marcete, nepravomocno osuden 57-godišnji Splicanin Leo Gospodnetic.

Krivim je proglašen jer je 3. sijecnja oko 17.30 sati ušao u kiosk Tiska na Narodnom trgu u Puli i s kuhinjskim priborom u ruci, nalik nožu tražio od djelatnice da mu preda novac. Ona mu je otvorila ladicu s novcem iz koje je Gospodnetic uzeo 300 kuna a na odlasku je uzeo i jednu kutiju cigareta Marlboro.

Za to je razbojstvo Gospodneticu izrecena kazna od jedne godine i pet mjeseci zatvora, a na dodatnih godinu i sedam mjeseci osuden je jer je narednoga dana u Umagu, držeci kuhinjski pribor nalik nožu od djelatnice tražio novac te uzeo 6.099 kuna. Te su dvije osude objedinjene pa mu je izrecena jedinstvena kazna od dvije godine i sedam mjeseci zatvora.

Lea Gospodnetica Županijsko državno odvjetništvo u Puli prvotnom je optužnicom teretilo za teži oblik razbojništva, odnosno da je kioske opljackao uperivši nož prema djelatnicama, za što je riskirao kaznu u rasponu od 3 do 12 godina zatvora. Na pocetku sudenja koncem ožujka Gospodnetic je priznao kaznena djela, ali kada je iz kuverte izvucen nož koji je pronaden kod njega prilikom uhicenja 4. sijecnja ispostavilo se da je rijec o nožu za maslac.

Zbog te cinjenice, odnosno potrebe utvrdivanja je li takav nož uopce oružje sud je zatražio mišljenje vještaka Centra za forenzicna ispitivanja, istraživanja i vještacenja "Ivan Vucetic" u Zagrebu. Oni su pak sudu dostavili mišljenje da je ipak rijec samo o nožu za maslac koji se ne može smatrati oružjem pa je državno odvjetništvo danas na rocištu, prije objave presude, izmijenilo optužnicu tereteci Gospodnetica za takozvani blaži oblik razbojništva za koje zakon propisuje kaznu od jedne do 10 godina zatvora. Optuženi je priznao krivnju i po takvoj optužnici.

Gospodnetic je višestruko osudivan za razbojstva, krade i zloporabu opojne droge, a buduci da je dugogodišnji ovisnik sud mu je izrekao i mjeru obveznog lijecenja od ovisnosti. Od Splicanina je oduzet iznos od 5,400 kuna koji ce se, na ime oduzimanja imovinske koristi stecene kaznenim djelom, pohraniti kod suda i uplatiti u državni proracun.

Ujedno, Gospodneticu je produljen pritvor u kojemu se nalazi od 4. sijecnja ove godine i u njemu ce biti sve do pravomocnosti presude ili do upucivanja na izdržavanje zatvorske kazne. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter