Novu gripu ima 80 Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od nove ili svinjske gripe u Istri je oboljelo 80 osoba. Toliko su slucajeva lijecnici obiteljske medicine prijavili dosad Zavodu za javno zdravstvo. Najviše ih je u Puli, njih 20, slijedi Rovinj sa 17, Labinština sa 16, Umag s 15 i Pazin sa šest oboljelih. Sudeci prema prijavama lijecnika, najmanje oboljelih je u Porecu, cetvero, i Buzetu, dvoje, doznajemo iz županijske epidemiološke službe. Nitko od oboljelih nema teži oblik bolesti, pa se svi lijece kod kuce.

Samo kod troje Puljana bolest je laboratorijski potvrdena, dok je kod svih ostalih utvrdena na temelju klinicke slike, dakle prema simptomima. Prema dobnoj strukturi, novim virusom pretežno su zaražena djeca i mlade osobe. Najmladi bolesnik ima tri, a u dobi do šest godina ukupno ih je osmero. Najveci broj oboljelih, 32, u dobi su od sedam do 19 godina, jedanaestero je u dobi od 20 do 29 godina. U skupini od 30 do 65 godina 29 je oboljelih, od kojih je vecina mlada od 40 godina.

U Istarskoj županiji nije još zabilježena gripa kod starijih osoba, barem prema prijavama obiteljskih lijecnika od proteklog tjedna. Za starije osobe, kronicne bolesnike, pretile i trudnice ambulante su dobile antivirusne lijekove. Ocekuje se porast broja oboljelih jer je ovo tek pocetak prvog vala širenja virusa A/H1N1 u Istri koji ce, prema procjenama, potrajati još nekoliko tjedana.

Posjeti u pulskoj bolnici zasad nisu zabranjeni. Takva mjera, ako bude potrebna, donijet ce se u dogovoru sa županijskom epidemiološkom službom.


Podijeli: Facebook Twiter