Novu bolnicu kreditirat ce strane banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za izgradnju nove pulske bolnice i nabavku opreme pronadeno je nekoliko kvalitetnih financijskih izvora, doznajemo od Valeria Drandica, predsjednika Upravnog vijeca Opce bolnice i županovog savjetnika. Nakon dogovora s Ministarstvom zdravstva, prema kojem je odluceno da ce se bolnica graditi kreditnim sredstvima, Županija je zatražila informativne ponude od banaka i drugih institucija diljem Europe. "Uspjeli smo odraditi posao bolje od ocekivanog", kaže Drandic.

Prema njemu, pronadene su mogucnosti kreditiranja na rok od 20 godina uz kamatu od dva do cetiri posto te pocek otplate kredita od dvije do pet godina. Ponude su dobili od banaka iz Beca, Italije, Njemacke, Španjolske. Naravno, to je tek informativno, a javni natjecaj pokazat ce što se može realizirati. Drandic posebno istice ponude za javno-privatno partnerstvo.



- Premda se taj oblik kod nas cesto krivo tumaci, u Europi je najcešce prihvacen model. On bi se odnosio iskljucivo na gradnju zgrade i njeno servisiranje, ali ne i za opremu. Obicno je partnerstvo jeftinije od kredita i troškova održavanja zgrade zajedno, veli Drandic.

Kad ce biti raspisan natjecaj, još se ne zna, ceka se definitivan dogovor s resornim ministarstvom i premijerkom. Dosad je dogovoreno da investitor bude pulska bolnica, glavni financijer Ministarstvo, a sufinancijer Županija. Glavna logistika treba biti u Ministarstvu, a Županija ce biti maksimalno involvirana, tvrdi Drandic i negira da bi se posao mogao izjaloviti kao u slucaju Ville Marije.

Doznajemo da ce jamac kredita biti Vlada, a otplatu ce u 80-postotnom iznosu placati Ministarstvo, dok bi Županija pokrila cak 20 posto anuiteta. Buduci da se vrijednost gradnje bolnice i opremanje procjenjuje na visokih 100 milijuna eura, to bi ju opteretilo s cak 20 milijuna, odnosno milijun eura godišnje, i to samo glavnice bez kamata. (J. ORLIC)

OPŠIRNIJE U GLASU ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter