Novozelanđani rasplesali punu štinjansku luku


 

Od fascinantnog mnoštva od 13, 14 tisuća mladih i rasplesanih ljudi koji su se prekjučer, tijekom cijele prve noći Outlook festivala, u odličnom raspoloženju selili od pozornice do pozornice u štinjanskoj luci i uokolo tvrđave Punta Christo još je dojmljivija bila posve miroljubiva, pozitivna internacionalna atmosfera, prilično nepojmljiva za naše napete, agresivne društvene okolnosti. U takvom ozračju i uz optimalno ozvučenje, posebno na impozantnoj glavnoj pozornici Harbour u luci, glazbeni je užitak slušati renomirane svjetske bendove i DJ-eve.

Udarno ime prve večeri na glavnoj pozornici bio je odličan novozelandski sedmeročlani dub/reggae bend Fat Freddy's Drop, ponudivši vrhunskom svirkom u dva koncertna sata kombinaciju mantričnog, hipnotičnog duba i energičnijeg reggaea, a nije nedostajalo ni plesnih funk i soul dionica. Zaštitni znak su im duže, ali vrlo dinamične 15-minutne izvedbe pjesama. Uz puno dobre energije i kreacije, uz dojmljiva vokalna višeglasja i posebno raspoloženu puhačku sekciju, ne čudi da su preksinoć naišli na izvrstan prijem publike.

Jednako dobro nakon njih su prihvaćeni i Gentleman's Dub Club, dobar engleski bend koji je publiku rasplesao energičnom kombinacijom duba, ska i electronica, uz uvjerljiv scenski nastup i moćnu brass sekciju. Za razliku od Fat Freddy's Dropa, koriste živi bubanj, što cijeloj zvučnoj slici daje dodatnu snagu.

Plesna, iznimno energična, strastvena razina odličnog drum'n'bassa i junglea nije cijele noći padala na susjednoj, također dobro posjećenoj pozornici Dock Side. U luku su povremeno pristajali i brodovi prepuni rasplesanih partijanera. "Nikad ikakvog problema s njima. Pogledaj ih, jednostavno ne mirišu na zlo, na problem. Naše nikad više neću uzeti na brod, bio to party ili maturalna zabava", kaže nam šef jednog broda iz Poreča.

Najveće su gužve bile uokolo tvrđave Punta Christo; čekao se red na svaku pozornicu, čuo se s nje dubstep, reggae, breakbeat ili drum'n'bass. Pravi užitak bio je u najudaljenijoj Mungos areni, smještenoj u tvrđavi, gledati i slušati jamajčansku roots reggae legendu Jaha Shaku koji je jedini te večeri, unatoč svojoj poodmakloj dobi, puštao glazbu od ponoći do 6 sati. Dojmljive karizme i energije, sigurno je bio jedini te večeri koji je rudimentarno, ručno, spuštao glasnoću i u trenu promijenio ploču. (Zoran ANGELESKI; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter