Novouređeni trg, prolaz i uspon uoči turističke sezone

Trg kralja Tomislava
Trg kralja Tomislava

Tri velika projekta uređenja, uz veliki rotor na ulazu u grad, promijeniti će vizure dijelova Pule. Naime, uređenje Trga kralja Tomislava, rekonstrukcija De Villeovog uspona i Prolaza sv. Teodora, napreduju planiranom dinamikom i u svom novom ruhu uskoro će biti prezentirani Puljanima i brojnim turistima, koji već u velikom broju dolaze u grad drevne Arene.

Moderno uređenje trga

Na trgu kralja Tomislava, koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u Puli, a kojim se infrastrukturno, prometno i estetski uređuje cijelo područje, do sada je obavljen veći dio zahvata. Radove izvode djelatnici Cesta d.o.o. iz Pule i Dulex d.o.o. iz Ludbrega, a planiraju se okončati do početka turističke sezone, što bi bila, okvirno, sredina lipnja. No, nakon desetljeća čekanja Verudežima je najvažnije da su dočekali uređenje.

- Rekonstruirana je Palladiova ulica s pripadajućom infrastrukturom i puštena u promet, nakon čega su se radovi u znatnijoj mjeri aktivirali na samom trgu. Tako su do sada izvedeni kišni vrtovi, odvodnja, rekonstruirana je vodovodna mreža te izvedena javna rasvjeta. U dijelu buduće parkirališne površine betoniran je zid sa sjeverne strane parkirališta te su izvedene stepenice prema Centru za tehničke aktivnosti Veruda, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Nadalje, navode iz gradske uprave, betoniran je dio in situ ploča u zoni prema Domu sportova kojemu predstoji završna obrada. U istoj zoni posađena su i stabla u kišnim vrtovima te slijedi postavljanje rasvjete i dijela betonskih prefabrikata.

- Narednih dana nastavit će se betoniranja in situ betonske ploče u središnjem dijelu trga prema parkiralištu iz Široline ulice. Paralelno s izvođenjem ostalih radova traje i ugradnja betonskih prefabrikata pretežno oko zgrada te stepenica kao i radovi na hortikulturi. Između ostalog izvedena je i strojarnica te dio građevinskih radova fontane. Investicija koja se provodi po želji samih građana, koji su se aktivno uključili u odlučivanje i oblikovanje tog područja te je vrijedna više od 24,2 milijuna kuna. Trg će zaživjeti u svom punom sjaju s modernom komunalnom infrastrukturom, zelenim površinama, dječjim igralištem, uređenim prometom i parkirališnim mjestima, uređenom tržnicom te ostalim javnim sadržajima, ističu iz gradske uprave.

No, osim trga pri finalizaciji su gradilišta i u starogradskoj jezgri i to na spoju Kandlerove ulice i rive te Ulice Sergijevaca i Kaštela. Prema najavama, i Prolaz sv. Teodora i De Villeov uspon bi uskoro trebali biti dovršeni, odnosno, radovi na tim gradilištima bit će sigurno okončani do turističke sezone.

Uređenje Prolaza sv. Teodora investicija je vrijedna nešto više od 2,2 milijuna kuna, a radove izvodi Roveria usluge d.o.o. koja je već u potpunosti raščistila prolaz, uklonila derutni objekt i zid koji se nalazio u zoni prema Kandlerovoj ulici te dovršila podzemne infrastrukturne radove (vodovodna i plinska mreža) i odradila pripremu za premještaj nadzemne mreže elektroinstalacija i telekomunikacijske infrastrukture. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter