Novosti iz svijeta arheologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tekuca arheološka istraživanja u Hrvatskoj 2010." naziv je izložbe otvorene u petak u lapidariju Arheološkog muzeja Istre.

Rijec je o putujucoj izložbi niza panoa koji prikazuju koja se sve arheološka istraživanja trenutno provode diljem Hrvatske, s najvažnijim podacima o arheološkom nalazu, vrsti nalaza, njegovoj povijesti te novootkrivenim saznanjima.

Na izložbenim panoima predstavljena su tako, medu ostalima, i istraživanja iz Višnjana, Bacve, Garbina, Vodnjana, Ulice Castropola i Gradinskog uspona.

- To je vrlo elegantna i mobilna izložba, i nadasve zanimljiva jer ukratko objašnjava što se sve na raznim lokalitetima radi, a to je ujedno i trece zbivanje koje organizira naša ustanova u programu Tjedna istarskih muzeja, kazala je dr. Alka Starac koja je otvorila izložbu.

Kustos Sanjin Mihelic iz zagrebackog Arheološkog muzeja kazao je da samo neka od istraživanja dodu do javnosti i do medija, a putem ove izložbe šira javnost ima prilike saznati puno novih cinjenica iz svijeta arheologije i istraživanja diljem Hrvatske.

- Arheologija je baza identiteta zajednice u kojoj živimo te je stoga potrebno dati toj znanosti mjesto koje joj pripada. Ova je izložba korisna i za sve one koji žele produbiti svoje znanje o odredenim aspektima arheologije, kazala je procelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli Narcisa Bolšec Ferri.


Podijeli: Facebook Twiter