Novosti i programi ovogodišnjeg Monte Librića


O novostima i programima ovogodišnjeg festivala dječje knjige Monte Librić koji će se od 19. do 24. travnja održati u pulskoj Zajednici Talijana, razgovarali smo s njegovom direktoricom Slavicom Ćurković.

Svake godine Monte Librić je posvećen nekoj zanimljivoj temi vezanoj uz knjigu. Ove je godine "protagonist" festivala zvuk. Kako je uopće nastala ta ideja?

- Tema je pomalo apstraktna i može joj se pristupiti na razne načine, međutim mi smo razmatrali soničnost unutar književnosti za djecu. Sam naziv ZvukBook akustična je "slagaljka" koja asocira na ritam, zvuk i zvučnost, muzikalnost riječi i rečenica. Glas, sam po sebi, onaj stvarni koji čujemo, ali i onaj unutarnji kojim poniremo u vlastite misli, prenosi emocije i stvara sugestivne slike. Naša namjera je ovom temom razmotriti senzibilitet te čujnosti, otvoriti neka pitanja poput: što sve može proizvesti zvuk, je li uho suptilnije od oka, koliko je slušna percepcija stvarna, a koliko imaginarna… Temu ćemo predstaviti u širokom rasponu programa, od scensko-glazbenih priča, literarno-glazbenih radionica, slušaonica, koncerata, muzikalnih Piknika s autorima i poetskih Priča za laku noć uz glazbenu pratnju pa sve do interaktivne scenografije, svojevrsnog glazbenog instrumentarija. Temi uvijek pristupamo na sveobuhvatan način objedinjujući razne umjetničke medije i formate. Recimo, vizualni identitet i oblikovanje scenografije konceptualni su dio programa. Prošlogodišnji hit ''literarna penjačka stijena'' preoblikovat će se u klavirske tipke pa će tako mali ljubitelji penjanja imati priliku penjati po klaviru. Bit će tu još mnoštvo drugih zvučnih objekata i instalacija, ''uvrnutih'' i pravih instrumenata, slušalica, stolova u obliku ksilofona... Gigantski triangl na Herkulovim vratima bit će poziv djeci da uđu u imaginarni prostor zvukova i glazbe, te poigraju se s njima.

Uz tradicionalne radionice, bit će tu i brojni novi sadržaji. Predstavite nam ukratko nove radionice.

- Radionice su najbolji način za interpretaciju teme, to su trenuci hvatanja dječje kreativnosti i njihov odgovor na određeni umjetnički poticaj, stoga im uvijek posebno pristupamo. Izdvajati je teško, ali spomenut ću upravo one koje se u cijelosti nadovezuju na našu temu. Tvornica zvuka razmatra oblike elektronskog zvuka, a vjerujem da će voditelj Nenad Sinkauz svojom pomalo ekscentričnom analizom glazbe posebno oduševiti polaznike. "Potrubi za priču" glazbeno je literarna radionica koju će voditi mlada kiparica Hana Kolić uz pomoć studenata Odgojno-obrazovnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Novinarska ekipa Dječjeg programa Hrvatskog radija priredila nam je i ove godine zanimljive slušaonice "Koji zvuk ima zvrk?" i "Što to šuška u šumi?", voditeljica Majde Makovec i Irene Plejić Premec. Nova je i originalna radionica "Odmor za uši", Mejre Vindakijević. Djeca će prvenstveno slušati priču, individualno putem slušalica, a potom će s gostujućim ilustratorima ilustrirati zvukove iz priče. Odgojiteljice Dječjeg vrtića Snoopy pripremile su radionicu "Sanjaj, slušaj, slikaj zvuk", gdje će djeca vrtićke dobi sudjelovati u oblikovanju zvukovnog efekta odslušane priče. (Vanesa BEGIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter