Novost su primalje, medicinski kozmetičar i CNC operater

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U skladu s Odlukom o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2017/2018, u četvrtak je započela je prijava kandidata u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ ) www.upisi.hr u ljetnom upisnom roku, a danas, u petak, započet će prijave u obrazovne programe.

U osmim razredima osnovnih škola u Istarskoj županiji školuju se, prema službenim podacima 1.622 učenika. Njima su na raspolaganju 2.082 mjesta u prvim razredima istarskih srednjih škola. Radi se o 88 razrednih odjela s 1.990 učenika u 21 srednjoj školi čiji je osnivač Istarska županija, dva razredna odjela s 20 učenika u Školi za odgoj i obrazovanje Pula kojoj je osnivač Grad Pula, dva razredna odjela s 52 učenika u Pazinskom kolegiju - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti Pazin, kojem je osnivač Porečka i pulska biskupija, te jedan razredni odjel s 20 učenika u Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila, s pravom javnosti Pula.

Novi programi

U odnosu na proteklu školsku godinu, ove se godine uvode novi obrazovni programi i to u Srednjoj školi Buzet novi je odjel CNC operater u trogodišnjem trajanju. U pulskoj Medicinskoj školi otvara se odjel za deficitarnu struku primalja asistentica/asistent, u četverogodišnjem trajanju, dok se u Talijanskoj srednjoj školi Rovinj uvodi program medicinski kozmetičar u četverogodišnjem trajanju.

Sukladno prihvaćenim prijedlozima pojedinih srednjih škola i osnivača od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2017/18, učenicima će biti ponuđeni i neki programi obrazovanja u kojima prošlih školskih godina nije bilo upisanih učenika, a za njihovo izvođenje škole imaju odobrenja nadležnog ministarstva iz ranijih godina. Tako će u Gospodarskoj školi u Bujama upisivati frizere u trogodišnjem trajanju, Srednja škola Buzet tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom u četverogodišnjem trajanju, Srednja škola Mate Blažine Labin instalater-monter u trogodišnjem trajanju, elektromehaničara u trogodišnjem trajanju, prodavača u trogodišnjem trajanju. Porečka Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč otvara razred konobar u trogodišnjem trajanju; pulska Industrijsko-obrtnička škola upisuje elektromontere čije školovanje traje također tri godine.

Pulska Talijanska srednja škola Dante Alighieri opet upisuje ekonomiste (četverogodišnja), ali i CNC operater/CNC operaterka u trogodišnjem trajanju. Tehnička škola Pula imat će odjel brodograđevnih tehničara u četverogodišnjem trajanju, a Strukovna škola Pula opet upisuje odjevne tehničar u četverogodišnjem trajanju kao i stolare u trogodišnjem trajanju.

Natječaj do 20. lipnja

Usto, Srednja škola Vladimir Gortan Buje naredne školske godine nudi mogućnost upisa učenika u program hotelijersko-turističkog tehničara u dva razredna odjela s ukupno 48 učenika, dok je ranijih godina bio omogućen upis 24 učenika u jedan razredni odjel.

Navedeni programi ponuđeni su učenicima za upis umjesto nekih ranijih programa, koje su škole predložile na temelju iskaznih interesa učenika te potreba gospodarstva, a sve će škole na svojim mrežnim stranicama i oglasnim pločama, najkasnije do 20. lipnja 2017. godine, objaviti natječaj za upis učenika. U natječajima će biti navedeni svi uvjeti i podaci važni za nastavak obrazovanja u pojedinom obrazovnom programu.

(Mirjan RIMANIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter