Novosadani vole istarska vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 30 tisuca popijenih buteljki brojnih sorti vina iz 120 podruma s cak cetiri kontinenta i 20 tisuca posjetitelja glavni su podaci netom završenog 9. medunarodnog festivala vina Interfest, koji je proteklog vikenda održan u srcu Novog Sada.

Predstavljena su vina iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Madarske, Španjolske, Italije i Portugala, a prvi put mogla su se kušati i vina iz "novog svijeta", tj. Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike.

Istrani su u Novom Sadu kao kod kuce jer vec godinama sudjeluju na toj vrlo popularnoj manifestaciji, najvecoj te vrste u susjednoj nam državi.

Vodnjancima je ovo bio sedmi nastup, drugi put su se vratili vinari Marko Geržinic iz Vižinade, Igor Kocijancic iz Kaštelira i tvrtka Commot iz Motovuna, dok je Opcini Oprtalj ovo bilo prvo predstavljanje na Interfestu.

Oprtaljce, koje je organizirala Opcina, zastupali su vinari Silvio Visintin iz Livada, Damir Visintin iz Sv. Ivana, proizvodac maslinovog ulja Klaudio Ipša, zatim Paolo Nežic koji je promovirao svoje seljacko domacinstvo u Zrenju te Elvio Muškovic u ime Istarskih toplica.Geržinic se ove godine predstavio malvazijom, teranom, teranom roseom i muškatom, koji je medu ženskom publikom bio prava senzacija.

Direktor Commota Toni Batel vec je u pregovorima s distributerima. Ta motovunska firma godišnje proizvede od 70 do 90 tisuca litara istarske malvazije, terana i terana rosea, od kojih glavnina ide u Rusiju, nešto manje u Hrvatsku, a sada im je u planu Srbija. Na Interfestu su predstavili teran i malvaziju.

Vodnjanci su na Interfestu vec veterani i redovito imaju svoj štand. Ove godine bili su predvodeni gradonacelnikom Klaudijom Vitasovicem, direktoricom Turisticke zajednice Morenom Smoljan Makragic i upraviteljem Poljoprivredne zadruge Viljemom Vodnikom, koja je promovirala svoja 63 zadrugara, proizvod Vin de rosa i maslinovo ulje Olivis.

Predstavili su vina, maslinova ulja i rakije Babos proizvodaca Moscarda Giacometti, potom vina Teraboto Darija Vitasovica, OPG-a Sucic, Kalavojne i pulskog Agroprodukta. Vodnik je istaknuo da su jako zadovoljni posjetom i interesom za Vodnjanom i svim proizvodima, ali i znanjem Vojvodana o istarskim kvalitetnim vinima i maslinovom ulju. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter