Novonezaposlenih 35 posto više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da situacija na tržištu rada, unatoc aktualnoj gospodarskoj krizi, nije "crna" koliko bi se na prvi pogled moglo naslutiti, barem u Istarskoj županiji naveo je na konferenciji za novinara Marko Maršic, procelnik pulske Podrucne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uz rijeci kako je Zavod bitna agencija s ogromnom bazom podataka i spremna na izazove, naveo je kako je bez obzira na krizu, u prvih devet mjeseci s evidencije Zavoda zaposleno 5.148 osoba. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 11 posto ili 524 osobe više. Takoder, kako je naveo, ovogodišnje je sezonsko zapošljavanje za sedam posto vece.

Maršic se osvrnuo i na podatke o prosjecnog godišnjoj nezaposlenosti. Prosjecna nezaposlenost od sijecnja do rujna ove godine iznosi 6.315 nezaposlenih dok je lanjske godine bila 5.220 nezaposlenih. Rijec je o porastu od 21 posto. Kada govorimo o evidentiranoj nezaposlenosti ona je s koncem rujna iznosila 5.914 nezaposlenih osoba, dok ih lani na isti dan bilo 4.366 nezaposlenih. Radi se o porastu od cak 35 posto, odnosno 1.548 novonezaposlenih osoba više.

Takvo stanje, smatraju u Zavodu, na 208 tisuca žitelja koliko ima Istra i 90 tisuca zaposlenih osoba, još uvijek nije alarmantno. Ipak, priznaju kako nitko ne zna što ce se dogoditi koncem godine kada se na Zavod vrate svi sezonci.

Kako je navela Irena Peruško u osposobljavanju nezaposlenih koristiti ce se i sredstva pretpristupnih fondova Europske unije. Kroz IPA program (Instrument for Pre-Accession Assistance) odnosno njegov dio "Razvoja ljudskih potencijala" educirati ce se žene starije od 40 godina koje su detektirane kao posebno problematicna skupina pri zapošljavanju.


Podijeli: Facebook Twiter