"Novom ruhu Brijuna" 27,2 milijuna bespovratnih kuna

Djeca iz zajednice tehničke kulture Pula napravila su kućice i hranilice za ptice i solitarne pčele (D. ŠTIFANIĆ)
Djeca iz zajednice tehničke kulture Pula napravila su kućice i hranilice za ptice i solitarne pčele (D. ŠTIFANIĆ)

Predstavnici Javne ustanove Brijuni i Vlade jučer su u Zagrebu potpisali ugovor kojim se projektu "Novo ruho Brijuna" iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodjeljuje 27.285.453 bespovratnih kuna. Riječ je o 85 posto tzv. prihvatljivih troškova koji se odobravaju za projekt čija ukupna vrijednost premašuje 42 milijuna kuna. Njegovu su važnost prepoznali i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te usmjerili 10 posto, odnosno 3,2 milijuna kuna, a provodi se u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija, odnosno poziva "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".

Ravnatelj Brijuna Marno Milotić napominje da je riječ o najvrednijem projektu u povijesti ove javne ustanove.

- Krucijalno je to za obnovu i budući razvoj Nacionalnog parka koji će ovim sredstvima unaprijediti i modernizirati turističku ponudu i pokazati široj javnosti enormni razvojni potencijal Otočja. Do ljeta 2020. godine uredit će se infrastruktura za posjetitelje, modernizirati turistički sadržaji, diverzificirati izletnička, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima, kazao je Milotić.

Proširiti ponudu

Na Velikom Brijunu opremit će se i urediti ljetno kino, osuvremeniti prirodoslovna izložba te urediti zdenac Živa voda i kompresorska stanica zbog prezentacije hidrogeoloških posebnosti Otočja, poput vodnih pojava, bušotina, crpne stanice i geološkog stupa. Uređenjem šetnice pod brdom Straža prezentirat će se šumski ekosustav, a u planu je i postavljanje dodatnog informativnog punkta za kvalitetnije izravno informiranje posjetitelja o svim sadržajima Nacionalnog parka.

Obnovit će se i sedam objekata u uvali Sv. Mikula na Malom Brijunu gdje će se, u edukacijsko-istraživačke i receptivne svrhe, urediti info-punkt, restoran, stan domara i vatrogasaca te spavaonice. Namjera je proširiti izletničku i edukativnu ponudu, uz smještaj, ugostiteljske usluge i višednevne edukativne programe namijenjene vrtićkim, školskim i sveučilišnim skupinama te umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji ovdje budu željeli raditi. Za veću udobnost posjetitelja i bolju povezanost atrakcija nabavit će se jedan brod na hibridni pogon kapaciteta 150 putnika i dva vlaka koji će moći prevesti po 80 putnika. Izradit će se novi alati za suvremenu interpretaciju brijunske baštine, dok će se stotinjak djelatnika dodatno educirati kako bi poboljšali komunikacijske, prezentacijske i prodajne vještine.

Isplata dodijeljenih sredstava odvijat će se u fazama, sukladno odrađenim dijelovima projekta. Ustanova će tijekom provedbe projekta svaka tri mjeseca podnositi zahtjev za nadoknadu sredstava Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Novi programi

Prvo će se, napominje ravnatelj, sanirati objekti i urediti sadržaji na Velikom Brijunu: zdenac Živa voda i kompresorska stanica, urediti šetalište podno brda Straža i postaviti info-punkt na Trgu prijateljstva. Na pitanje o novim izletničkim sadržajima, Milotić odgovara da će se takva vrst ponude biti raznolikija.

- No, vrsta, tema i koncept izleta formirat će se tek nakon izrade Studije upravljanja posjetiteljima koja će uzeti u obzir raznolikost prirodnih, kulturno-povijesnih i geoloških vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni, dozvoljen maksimalan dnevni broj posjetitelja, utjecaj na prirodu i okoliš, "spremnost" infrastrukture i druge važne parametre, navodi Milotić. Osim toga, najavljuje razvijanje novih i unapređenje postojećih edukativnih i prezentacijskih sadržaja, čime se kani povećati atraktivnost ponude.

- Nacionalni park, Svijet ptica, Svijet biljaka, Čaroban svijet kukaca, Morska obala, Ptice, Podmorski svijet i Brijunske kamene priče nazivi su novih edukativnih programa i radionica koje će se sadržajno osmisliti. Da bismo usavršili prezentacijsku ponudu, objavit ćemo opširniju knjigu i kraći priručnik o brijunskim atrakcijama, kao i audio vodiče na nekoliko jezika, navodi ravnatelj Milotić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter