Novokmet imenovan za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u petak je na prijedlog Odbora za medije Domagoja Novokmeta imenovao vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Za imenovanje Novokmeta, dosadašnjeg HTV-ovog urednika redakcije mozaicnih emisija, glasalo je 88 zastupnika, 23 ih je bilo protiv, a 6 suzdržano.

Prema novom Zakonu o HRT-u, koji je Sabor donio prošloga petka, vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a taj privremeni mandat može trajati najdulje šest mjeseci, kada se treba imenovati stalni glavni ravnatelj.

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšic je za Novokmeta rekao da je rijec o mladom covjeku, "djetetu televizije" koje je na HTV-u vec 18 godina, od kojih je deset radio na urednickim poslovima, naglasivši i da je Novokmet ideološki neopterecen.

Glasanju je prethodila stanka i rasprava, tijekom koje su oporbeni zastupnici prozivali vladajuce za stvaranje partijske televizije, a vladajuci su uzvracali da je zakon, a time i procedura imenovanja, u potpunom skladu s demokratskim europskim standardima.

Jasen Mesic (HDZ) zamjerio je vladajucima da kod predloženog imenovanja v.d. glavnog ravnatelja HRT-a ne poštuju nacela politickog konsenzusa i zakonitosti.

Prigovorio je da se za glavnog ravnatelja HRT-a traži deset godina radnog iskustva, ali ne i za vršitelja dužnosti, a nepoštenim i moralno upitnim smatra i da se za vršitelja dužnosti ne traži mišljenje zaposlenika HRT-a.

- Samo tako možete uvjeriti javnost da intencija zakona nije to da vladajuca koalicija ima potpunu politicku kontrolu nad HRT-om, rekao je Mesic, pozivajuci na odgodu imenovanja dok se ne pokuša postici konsenzus.

I HDSSB je vladajuce prozvao za pokušaj politicke kontrole nad HRT-om, ali, kako je rekao Dinko Buric, u tome ne vidi ništa novo jer je isto radio i HDZ, zbog cega ce HDSSB biti suzdržan prema predloženom imenovanju.

- HDZ je postavljao poslušne partijske kadrove, to isto sada radi i SDP i, što se nas tice, ništa se u biti nece promijeniti, kazao je Buric, porucivši vladajucima da ce, ako nastave takvu politiku, sigurno izgubiti izbore, možda i proci gore nego HDZ.

Oporbene prigovore odbacio je Jozo Radoš (HNS), isticuci da je zakon u potpunosti u skladu s najvišim demokratskim standardima i na razini kakvu imaju javne televizije u Europi.

Na pozive HDZ-a za konsenzusom odgovorio je da HDZ na konsenzus poziva samo kada ga treba ostvariti netko drugi, a da je svojim ponašanjem u parlamentu pokazao da ne drži puno do konsenzusa i parlamentarizma.

- Zato nemate pravo na konsenzus pozivati ovu vladajucu vecinu, to ce ona napraviti kada sama odluci da to treba, porucio je Radoš HDZ-ovcima.

Josip Kregar je u ime SDP-a istaknuo da je procedura kandidiranja provedena u skladu sa zakonom, da kandidat ispunjava sve potrebne uvjete te da nema nikakvog razloga osporavati prijedlog maticnog odbora.

HDZ-ovce je prozvao da su svoj prijedlog odgode te pozivanje na nacela trebali izreci na sjednici odbora, koju su napustili prije provodenja postupka i odluke, upozorivši da bi odgoda imenovanja znacila i odgodu provodenja potrebnih mjera na HRT-u.

S Kregarom se složio i Milorad Pupovac (SDSS), istaknuvši da nema dodatnih i osobitih razloga osporavati stav Odbora za medije. "Ako cemo stav maticnog odbora vracati na politicku raspravu, onda sami sebe miniramo", ocijenio je.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) naglasio je da je hitna intervencija bila nužna od samog pocetka ovog saziva Sabora da bi se promijenila vodeca garnitura koja je HRT i dovela u teško stanje.

- Ta garnitura treba otici, a ovo privremeno rješenje jedno je od nacina da se to postigne, kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter