Novogodišnje kupanje na Mornaru i u Rapcu


Prvog dana 2014. godine, unatoč temperaturi mora od svega 12 stupnjeva, ipak dva stupnja više nego zraka, na Mornaru je 30-ak kupača tradicionalnim okupljanjem i hrabrim zamasima otvorilo, za njih, novu sezonu kupanja.

Uistinu veliki broj odvažnih koji su odlučili zaplivati uvalom Valsaline gledalo je 200-tinjak okupljenih sugrađana, koji su im, uz do grla zakopčane jakne, došli pružiti moralnu podršku. Bilo je s obale i podrške jahača na konjima i mnoštva djece, a nerijetki su na obali najavljivali da će im se pridružiti sljedeće Nove godine jer su za kupače imali samo riječi pohvale.

Točno u podne, već prema tradiciji, hrabri kupači kojih svake godine sve više i više sudjeluje u ovakvoj proslavi Nove godine, otisnuli su se s obale zaželjevši svim sugrađanima sretnu i uspješnu 2014. godinu uz otvaranje nekoliko boca šampanjca.

Ove je godine bilo puno više mlađih kupača koji su se pridružili ovakvom obilježavanju ulaska u godinu, kao i popriličan broj pripadnica ljepšeg spola.

- Ovo radimo jer volimo izazove, lijepo nam je i družimo se i stoga, zašto ne okupati se na prvi dan godine. Inače plivamo tijekom cijele godine, a u 2014. godini sugrađanima želimo samo dobre i lijepe stvari, rekla je Asminka Lučev istaknuvši da je 83-godišnja Alma Šešlija, koja prvi dan godine slavi rođendan, a kupanjem ga je počela obilježavati 1990. godine, predvodnik žena u ovom društvu. (G. ROJNIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

Pljus u more dobrih želja

Labin nema novogodišnji doček, ali ima kupanac uz šampanjac! U Rapcu, na plaži kraj svjetionika, danas iza podneva ususret 2014. zaplivalo je 35 smjelih kupača. Ispunili su more dobrim željama nazdravivši pjenušcem, kako to već 11-godišnja prvosiječanjska tradicija nalaže.

Popratila ih je brojna publika, 200-tinjak šetača ušuškanih u tople jakne i kapute. Temperatura mora iznosila je 12 stupnjeva Celzija, a vani se, uz oblačno vrijeme, mjerio stupanj niže.

Neki su junaci, sparušeni od hladnoće, već za pet minuta pohitali ogrnuti se ručnicima, no bilo je i onih što su se namakali duuugo kao da je, brate, sredina kolovoza. Ti se sigurno kupaju često izvan sezone, ne zamaraju se mjerenjem Celzija, važno im je jedino da nema vjetra.

- Hladno je samo u početku, poslije se privikneš, kazao nam je, uopće ne cvokćući, 13-godišnji Paulo Honović iz Čepića, najmlađi sudionik manifestacije. Prvi put je, veli, na novogodišnjem kupanju, inače je u moru samo ljeti, a na avanturu ga je privolio susjed Gvido Ljubičić.

- Ne strahujem da će se prehladiti jer je njemu i inače vajk teplo, po cilu zimu mi je gol doma, rekla je ponosna Paulova mama Maura.

Organizatorima iz Triatlon kluba Albona Extreme pridružili su se prijatelji, na akciju uvijek spremni pazinski Trickeri, te članovi Društva podvodnih aktivnosti Rabac, hrabri građani, ali i vremešni njemački gosti.

Odaziv turista te zagrijanost publike, koje je svake godine sve više, nisu promaknuli ni domaćinu Lučanu Sošiću. Predsjednik TK Albona Extreme vjeruje da bi ova priredba, uz logističku podršku Turističke zajednice, mogla napraviti organizacijski iskorak, postati masovnija te prerasti u istinsku rabačku atrakciju.

A sve je, prisjeća se Sošić, počelo prije više od desetljeća kao malo slavlje kompanije s plivanja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter