Novo zapošljavanje u Županiji na račun EU-a

Županija želi racionalizirati poslovanje
Županija želi racionalizirati poslovanje

 

Istarska županija ponudila je koncem 2012. svojim djelatnicima stimulativne otpremnine. Obrazloženo je to potrebom racionalizacije poslovanja. Od pročelnika Kabineta župana Miodraga Čerine doznajemo da je svega jedna osoba prihvatila stimulativnu otpremninu u iznosu od 75 tisuća kuna i otišla u prijevremenu mirovinu.

To i ne treba čuditi s obzirom na to da je odluka o otpremninama donesena 27. prosinca, kada su oko te teme okončane i konzultacije s pročelnicima, a da je vrijedila samo do konca prošle godine. Dakle, djelatnici u Županiji imali su svega četiri dana da odluče hoće li podnijeti zahtjev za sporazumni prestanak službe. Uvjet je bio da im nedostaje od četiri do pet godina do starosne mirovine.

Motiv za nuđenje stimulativne otpremnine nije samo racionalizacija poslovanja, već i, kako je to obrazloženo u odluci župana Ivana Jakovčića, usklađivanje sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, zbog čega su "župan i pročelnici upravnih tijela pristupili usklađivanju poslovanja Istarske županije sa zakonskim odredbama".

- Zbog potrebe smanjenja ukupne mase sredstava za plaće u Istarskoj županiji, na temelju iskaznih interesa zaposlenika, ukazala se potreba dodatnog stimuliranja službenika i namještenika na prihvaćanje instituta prijevremenog starosnog umirovljenja, piše u odluci.

Gdje je nastao taj iskazani interes zaposlenika za prijevremenim umirovljenjem, nije poznato. Ukupna masa plaća u Županiji, prema ovim podacima, neće biti bitno smanjena, a provjerili smo hoće li biti i povećana.

Naime, samo u prosincu 2012. županijski su odjeli raspisali nekoliko natječaja za primanje novih zaposlenika. Odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije raspisao je natječaj za višeg savjetnika te višeg stručnog suradnika, dok Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb također traži višeg savjetnika.

Pročelnik Oriano Otočan tvrdi da njegov odjel nije otvarao nova radna mjesta, već je primio dvoje pripravnika te jednog višeg stručnog suradnika na određeno, a u sklopu realizacije europskih projekata, čijim se novcem i financiraju njihove plaće.

Na neodređeno se, međutim, primao viši savjetnik. Otočan pojašnjava da je to mjesto ostalo prazno odlaskom bivše djelatnice (Kristina Fedel, op.n.) u Grad Pulu. Neslužbeno doznajemo da je kao najbolja kandidatkinja odabrana Anica Dobran Černjul, svojedobno angažirana u pulskom IDS-u, no Otočan nam to nije želio potvrditi, rekavši da ostali kandidati još imaju pravo žalbe i da još nitko nije primljen u službu.

Inače, Anica Dobran Černjul na stranicama Istarske razvojne agencije (IDA) navedena je kao stručna savjetnica. Zanimljivo je da se za provjeru znanja na natječaju za to radno mjesto, između ostalog, tražilo poznavanje županijske razvojne strategije, a Dobran Černjul je kao zaposlenica IDA-e bila imenovana u Koordinaciju izrade te strategije. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter