Novo vodstvo Batane protiv ex ravnatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu u 21 sat u centru vizualnih umjetnosti Batana bit ce otvorena izložba Medunarodnog salona digitalne fotografije Osijek na kojoj se predstavljaju autori iz 40 država. No, na konferenciji za novinare u cetvrtak, na kojoj je najavljena ova izložba, nezadovoljstvo ovom, inace centralnom manifestacijom CVU-a Batana, izrekli su Mladen Boljkovac, novi voditelj CVU-a, fotografkinja Marijana Bacelj, zaposlenica centra, te Dušan Grbac, jedan od clanova.

"Ova manifestacija ima više od desetljeca tradicije te je nezaobilazan dio programske smjernice CVU-a Batana, no ovom izložbom nismo zadovoljni jer uopce nismo istaknuti kao suorganizatori, a osjeckoj izložbi dajemo prostor. Imamo galeriju, CD s fotografijama nam je poslan pred nekoliko dana iz Osijeka, a na njemu ne piše ni naše ime, niti da se ona tu održava.

Jako sam zatecen. Ne želim reci da moramo biti jaci od Osijeka, ali barem na istom nivou. Tu ne piše niti jedno ime, osim ono bivšeg voditelja Virgilija Giuricina koji je bio predsjednik žirija. Ja kao novi voditelj mogu reci da izložbu, da nije bila u kalendaru dogadanja, ne bismo ni postavili. Dajemo im prostor i još im za to moramo platiti. Otvorenja ce biti jer smo ljubitelji fotografije", kaže Boljkovac.

On i njegovi kolege naglasili su da ne žele raditi ni protiv koga te da dio pogreške pripisuju i sebi jer smatraju da su trebali bolje pregovarati s Foto klubom Osijek, odnosno da je u pregovore trebalo ukljuciti i njih. Ovako, prema njihovim rijecima, ispada da je Giuricin zapravo pregovarao protiv njih.

Isticu i da im problem u organizaciji izložbe predstavlja i to što je bivši voditelj CVU-a Batana zatražio da mu galerija otkupi 200 okvira manjih dimenzija.

"Giuricin je tražio da mu, prema odredenim zakljuccima prijašnjeg izvršnog odbora, CVU Batana otkupi okvire za 35 tisuca kuna. Rekao je da je te okvire nabavio u vrijeme Domovinskog rata. Rijec nabaviti može i ne mora znaciti kupiti, ali on u svakom slucaju ima visoko potraživanje prema galeriji.

Povukao je svih dvjesto okvira manjih dimenzija i zabranio njihovu upotrebu i na taj nacin u izvjesnoj mjeri blokirao galerijske aktivnosti. Onaj koji nešto utemelji i napravi, trebao bi ostaviti zajednici na diku i na ponos. Treba naglasiti da nitko ne osporava njegove zasluge i da iskazujem i sav respekt za ono što je napravio i doveo galeriju na ovakav nivo", istaknula je Bacelj. (M. MEDIC)

Virgilio Giuricin: To je cista laž!

"Okviri su moje privatno vlasništvo koje sam kupio svojim novcem. Okviri su još uvijek tamo. Ako su oni moje vlasništvo, njima mogu upravljati kako želim", kazao je Giuricin potvrdivši da su procijenjeni na 33 tisuce kuna. Na pitanje o tome je li radio protiv galerije i zašto CVU Batana nije spomenut kao suorganizator Medunarodnog salona digitalne fotografije Osijek, Giuricin kaže da to nije istina.


"To je cista laž. Bio sam predsjednik žirija jer su me oni pozvali, ali organizator je Foto klub Osijek. CVU Batana nema veze s tim. Ako su oni htjeli nešto organizirati, onda su to trebali i uciniti, ali oni nisu bili u stanju organizirati.

Centar je dobio sredstva za održavanje ove manifestacije, ali to je izložba koja se nakon Osijeka seli u Rovinj. To je ustupljena izložba. Treba dati tocne informacije", zakljucio je Giuricin naglasivši da je on pred 25 godina bio osnivac galerije i da bi trebali biti zahvalni na takvom prostoru.


Podijeli: Facebook Twiter