Novo vještacenje: Breivik je mentalno zdrav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norvežanin Anders Behring Breivik bio je mentalno zdrav prošlog ljeta kada je ubio 77 osoba u samoproglašenom križarskom pohodu obrane domovine od useljenicke prijetnje, zakljucak je novog vještacenja i proturijeci prethodnom nalazu da je ubojica psihicki bolesnik.

Breivik pak sebe smatra zdravom osobom te je na raniji nalaz reagirao pismom u kojem je nazvao sadizmom i zlocom proglasiti ga bolesnim, što je po njegovu mišljenju gore nego da su ga ubili.

"Glavni zakljucak strucnjaka za mentalno zdravlje jest da Anders Behring Breivik nije bio psihotican u vrijeme napada 22. srpnja 20211.", objavio je okružni sud u Oslu.

Prema prijašnjem nalazu Breivik je trpio napad paranoidne shizofrenije dok je ubijao 22. srpnja.

Konacnu presudu u ubojicinu mentalnom stanju dat ce peterocano sudsko vijece pri kraju njegova sudenja koje treba poceti iduceg tjedna i trajati oko 10 tjedana.



Najnoviji psihijatrijski nalaz pruža temelj da Breivik bude osuden bude li proglašen krivim, navode dvoje strucnjaka Agnar Aspaas io Terje Toerrisen. Oni tvrde da su imali više materijala nego njihovi kolege kada su prošle godine ocjenjivali Breivikovo mentalno zdravlje.

No takoder navode "kako postoji visoki rizik od recidiva" u Breivika kojega su procjenu izradili na temelju 11 razgovora s optuženikom, na temelju tri tjedna stalnog promatranja te policijskih zapisnika sa saslušanja, piše AFP.

Breivik (33), je priznao da je aktivirao bombu pred sjedištem vlade u Oslu kojom je ubio osam osoba, a zatim je na obližnjem otoku Utoeya vatrenim oružjem pobio 69 osoba, uglavnom vrlo mladih ljudi u ljetnome kampu laburisticke stranke.

Pred sudom je odbacio optužbe o krivnji i obrazložio da je "križarski" pohod izveo kako bi spasio europsku kulturu.


Podijeli: Facebook Twiter