Novo uredništvo i koncepcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tromjesecni casopis za kulturu u izdanju Edita "La Battana", koji izlazi vec 45 godina, od 172. broja ima novu glavnu urednicu, Corinnu Gerbaz Giuliano, koja je nakon cetiri godine naslijedila Lauru Marchig. Promijenjen je i urednicki kolegij koji sada djeluje u sastavu Elvio Baccarini, Elis Deghenghi Olujic, Corinna Gerbaz Giuliano, Gianna Mazzieri Sankovic, Fabio Polidori i Nives Žudic Antonic.

Ovaj je broj gotovo u cijelosti posvecen poznatom rijeckom slikaru Romolu Venucciju (1903.-1976.). Talijanski kriticar Sergio R. Molesi piše o Venuccijevom akademskom realizmu i aluzivnoj apstrakciji isticuci da je ovaj umjetnik imao izlete u postimpresionizam te liberty stil. Najvažnije etape njegova stvaralaštva sažela je Daina Glavocic, a o djelovanju ovoga umjetnika vezano za futurizam piše Erna Toncinich. Patrizia Venucci Merdžo osvrce se i na Venuccijevu ljubav prema glazbi.

Liliana Venucci Stefan, Venuccijeva necakinja, piše o obiteljskim uspomenama vezanim uz ovog umjetnika, a Ingrid Buric istice da je taj slikar bio poput umjetnickog mosta izmedu Rijeke i Europe u prvoj polovici 20. stoljeca. Ilona Fried piše o njegovoj povezanosti s casopisom "Delta", a Francesco Molinari o umjetniku i gradu. Estetika i avangardna umjetnost predmet su razmatranja Elvija Baccarinija.

U rubrici posvecenoj recenzijama nalazimo samo jednu recenziju, i to onu knjige Luigija Miotta "Accendere parole", koju je napisala Irene Visintini. Casopis u najnovijem broju predstavlja i nove autore, a kako u uvodniku istice nova glavna urednica, bit ce sve zastupljeniji znanstveni i filozofski eseji, oni o povijesti umjetnosti i likovnosti.


Podijeli: Facebook Twiter