Novo u kinima: "Kolovoz u okrugu Osage" Johna Wellsa

Karmine u 'Kolovozu u okrugu Osage'
Karmine u 'Kolovozu u okrugu Osage'

Beverly (Sam Shepard) je pisac, točnije pjesnik, koji inspiraciju nalazi u piću. Violet (Meryl Streep) je supruga tabletomanka. Oni čine okosnicu američke drame o (ne)sretnoj obitelji iz Oklahome, čije se tajne otkrivaju kada kćeri dolaze na oproštaj od oca. I kada u taj ambijent dodate Meryl Streep, čini vam se da opet gledate "Mostove okruga Madison", a ne "Kolovoz u okrugu Osage" redatelja Johna Wellsa, koji se očito zbog same Meryl nije ni želio odreći hvaljenog kazališnog predloška Tracyja Lettsa (istoimena predstava iz 2008. nagrađena je Pulitzerom i postavljena na Broadwayu, a sada je pretočena i u scenarij).

Upravo ta kazališna dosljednost prenesena na veliki ekran najviše zbunjuje kod ovog filma i cijelo vrijeme izaziva gledatelja da se s junacima i pričom suoči oči u oči s glumcima na otvorenoj sceni. Ovako je trebalo čekati podosta da se sve ono ispod površine pojavi i eruptira za obiteljskim stolom i da tek tada uživamo u prštavoj glumi gotovo cijele ekipe, ali bez sumnje u dominantnoj ulozi one koja sve zna i kojoj je nemoguće bilo što sakriti - Meryl Streep koja je s pravom ovom ulogom 18. put nominirana za Oscara (15 puta za glavnu žensku ulogu) i tako već odavno postala najnagrađivanija u glumačkom svijetu u povijesti filma, osvojivši čak tri Oscara. 

Kako je jedan od producenata filma i George Clooney, a uloga Meryl Streep je stup cijelog filma, premda ništa manje nije briljirala ni Julia Roberts u ulozi njene kćeri Barbare (nominirana za  Oscara za sporednu žensku ulogu), ova američka kotlovina bi na kraju mogla kao dodatni začin dobiti i novi rekord - četvrtog Oscara za Meryl.

No, ove američke karmine iznose mnoge tajne unutar same obitelji koje su po uzoru na Čehova i njegove "Tri sestre" - ovdje su to Barbara (Julia Roberts), Ivy (Julianne Nicholson) i Karen (Juliette Lewis) - one koje potvrđuju onu - kakva majka, takve kćeri, dok su muški likovi muževi, očevi, braća, od Sama Sheparda koji je i sam pisac izvan filmskih rola, ili Barbarin muž Bill (Ewan McGregor), do Chrisa Coopera i Dermota Mulroneyja uglavnom sporedna i slaba bića, koja su kolateralne žrtve snažnih žena. (Piše Mate ĆURIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter