Novo u kinima: "Američki varalice" Davida O. Russella

Irving Rosenfeld (Christian Bale), Sydney Prosser (Amy Adams) i Richi DiMaso (Bradley Cooper)
Irving Rosenfeld (Christian Bale), Sydney Prosser (Amy Adams) i Richi DiMaso (Bradley Cooper)

Nije ni prvi, a neće očito biti ni zadnji put da neki američki film pokupi velik broj nominacija za Oscara, a na kraju odnese možda koji kipić da sve ne bude promašaj. Takav će, čini mi se, biti i slučaj s filmom Davida O. Russella "Američki varalice" koji je dobio čak deset nominacija, a ako izuzmemo one za četvero glumaca, po čemu je O. Russell poznat i na čemu gradi strukturu svojih filmskih priča. On je i ušao u povijest kao prvi redatelj čija su dva filma dvije godine zaredom nominirana u svim glumačkim kategorijama - lani je to bilo s filmom "U dobru i zlu" te za originalni scenarij (Eric Warren Singer i David O. Russell), kao i za montažu. Ostalo je dosta nategnuto - pogotovo naj-film i režija.

Zadnjih nekoliko ljeta i po hrvatskim je plažama šetao prerušeni šeik "u režiji" jednog našeg dnevnog lista kako bi navukao lakovjerne ili pohlepne političare i dužnosnike na brzu i laku zaradu na račun usluga preko veze i preko zakona. Očito je tomu poslužila upravo ista ova istinita američka zgoda, FBI-jev slučaj ABSCAM, poznatiji kao "arapska smicalica" iz New Yerseyja iz 1978. u koju je upao najprije gradonačelnik, nešto poput našeg Bandića. Onda se na mamac lakovjernog, nestrpljivog i rastrojenog FBI-jevog agenta Richieja DiMasa (Bradley Cooper) i pod njegovom ucjenom simpatičnih prevaranata Irvinga Rosenfelda (Christian Bale) i njegove partnerice i ljubavnice Sydney Prosser (Amy Adams), uhvatilo nekoliko kongresnika i guverner.

Nažalost, Hrvati su ostali na ljetnoj dosjetci i nisu to pretvorili u film, a Amerikanci su nešto od te istine s puno ekscentričnih likova uzdigli na razinu Oscara.

Film "Američki varalice" nije čista komedija, nije ni klasičan triler, više je jedna satira i parodija koju naglašava retro kostimografija, a pogotovo prštavi i snažni dijalozi glumaca gdje prednjači dobroćudni prefriganac Christian Bale, koji igra stvarnog brooklynskog Židova i sitnog prevaranta Weintrauba, a onu presudnu ulogu zapleta iz drugog plana (prisutna i kada nije u kadru) za Oscara je odigrala njegova supruga Rosalyn (Jennifer Lawrence), dok su ljubavnica (Amy Adams) i guverner Carmen Polito (Jeremy Renner) ona živa ravnoteža između ovih strana koja usmjerava radnju ka željenoj poruci cijelog filma da je zapravo umjetnost preživljavanja priča koja nikada ne zastarijeva. (Piše Mate ĆURIĆ)

VIŠE O FILMU ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter