Novo u kinima: "12 godina ropstva" Stevea McQueena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čini se da je glavni moto filma "12 godina ropstva" britansko-američke povijesne drame Stevea McQueena ona rečenica negdje s početka u kojoj glavni lik Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), uhvaćen kao slobodnjak i prodan kao rob, a riječ je o stvarnom liku i događaju iz 1841. u Saratogi u državi New York, kaže svojim supatnicima u potpalublju broda da ne želi preživjeti već živjeti.

U adaptaciji istoimene autobiografije iz 1853. istog Solomona Northupa, scenaristički dvojac Steve Coogan i Jeff Pope, također nominirani za Oscara, to su pretočili u ono Hamletovo: Biti ili ne biti, pitanje je sad.

No, pravo je pitanje što je od toga na kraju učinio režiser Steve McQueen, također nominiran za Oscara. On je cijelu tu vječitu dilemu zapravo zaogrnuo povijesnom scenografijom s juga Amerike s plantažama pamuka i kostimima (isto nominirani) ispod kojih se kriju bijeli sadisti i opasni mučitelji.

Sve u svemu prilično mlako i nekako na granici začudnosti da se nesumnjivo jedna užasna epizoda američke povijesti, koja je i sramna povijest čovječanstva, na kraju pretvori u poruku koju je teško odagnati - da ako sam ja slobodan, a moja subraća su i dalje roblje koje se tretira gore od životinja, kakav me zapravo život čeka?

Ova se dilema kroz cijeli film zaobilazi prepuštajući kameri (bila bi jedina opravdana, ali nažalost i propuštena nominacija) da oslikava taj kičeraj bogatog juga i ljudi siromašnog duha. Jer, onoga trenutka kada sluškinja Patsey (Lupita Nyong'o) moli Solomona da joj pomogne da zauvijek napusti svijet bez nade i tako se oslobodi muka on odbija na sebe preuzeti tu tešku ulogu, ali kada mora birati između svog života i nemilosrdnog bičevanja te iste Patsey zamahuje bičem jer mu je važnije preživjeti.

U tom prijelomnom trenutku filma i same radnje režiser se nije upitao nije li njihovo preživljavanje prevelika žrtva za njegov cilj i moto za ponovnim životom u okrilju konačno nađene obitelji nakon 12 godina poniženja i neizvjesnosti? Nakon svega ostaje taj čudni grop u želucu kojega nije umanjilo ni dodatno pojašnjenje da je Salomon ostatak života posvetio istjerivanju pravde i pokušajima da ropstvu stane na kraj. (M. ĆURIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter