Novo suđenje Japancu koji smrtnu kaznu čeka 46 god.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japancu koji je čekao izvršenje smrtne kazne 46 godina zbog ubojstva četiri osobe, među kojima dvoje djece, sud je omogućio ponavljanje suđenja, izvještava u četvrtak BBC.

Iwao Hakamada osuđen je na smrt 1968. zbog ubojstva svog šefa, njegove supruge i dvoje djece. Hakamada, sada 78-godišnjak, priznao je višestruko ubojstvo nakon 20 dana ispitivanja, tijekom kojeg je trpio batine. Poslije je na sudu povukao svoje priznanje.

Japanska se policija tradicionalno oslanja na priznanje optuženika da bi mu se sudilo, ali kritičari upozoravaju da su priznanja često iznuđena silom.

Godine 1966. Hakamada je bio 30-godišnjak koji se upravo povukao iz boksačke karijere nakon što je u Japanu bio rangiran na šesto mjesto u perolakoj kategoriji. Zaposlio se u tvornici za preradu hrane u gradu Shimzu, a te iste godine u lipnju su šef, njegova supruga i djeca pronađeni izbodeni na smrt.

Ubojica je također uzeo 200.000 jena iz njihove kuće koja je bila uništena. Hakamada je uhapšen dva mjeseca poslije i optužen za ubojstva, pljačku i paljevinu te u rujnu 1968. osuđen na smrt. Od 48 godina u zatvoru, 30 je proveo u samici.

Amnesty International je priopćio da vjeruje da je Hakamada, bivši profesionalni boksač, osuđenik na smrt s najdužim stažem.

- Ako je ikada neki slučaj zaslužio ponovljeno suđenje, onda je to slučaj Hakamade. Osuđen je na temelju iznuđenog priznanja, a pitanje najnovijeg DNK dokaza ostalo je neodgovoreno, kazala je Roseann, direktorica AI-ja za istočnu Aziju.

Odluka suda o ponovljenom suđenju donesena je nakon što su odvjetnici obrane predočili analizu koja pokazuje da DNK iz krvavih mrlja s odjeće koju je navodno nosio ubojica ne odgovara DNK-u Hakamade. Njegova 81-godišnja sestra Hideko godinama se borila za ponavljanje suđenja i zahvalila svima koji su pomogli da do njega dođe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter