Novo ruho za tisucljetni kaštel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obnavljaju se zidine tisucljetnog kaštela Petrapilosa u blizini Buzeta. Sa sanacijom istocnog zida palasa i dijela južnog zida žminjski Kapitel poceo je prije tjedan dana, a planira je završiti krajem rujna.

Kaštel Petrapilosa, iznad sela Opatija, ima status zašticenog spomenika kulture. U tijeku su arheološka istraživanja, koja prethode gradevinskoj sanaciji.

- Istraživanjima unutrašnjeg dvorišta dobit ce se prostor za gradevinske radove i osigurati prohodna površina za turiste koji ce kasnije obilaziti utvrdu, kaže voditelj arheoloških istraživanja na Petrapilosi Josip Višnjic, voditelj Odjela za kopnenu arheologiju Juršici koji djeluje pri Službi za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

U unutrašnjem dvorištu dosad su pronadeni keramicki ulomci posuda iz skupine renesansne gravirane keramike karakteristicne za kraj 15. i prvu polovicu 16. stoljeca, koji zapravo odgovaraju završnoj fazi života u kaštelu, koji stoji na litici iznad rjecice Bracane, na 119 metara nadmorske visine.



- Predvidamo ovih dana odraditi i jednu arheološku sondu unutar prostora palasa. Njome cemo doci do kraja kulturnih arheoloških slojeva, dakle do najstarijih slojeva, i ocekujemo dobiti odgovor na pitanje kada je utvrda mogla nastati i do kada se koristila, kaže Višnjic.

Po završetku arheoloških istraživanja pocetkom iduceg tjedna intenzivirat ce se gradevinska sanacija. Procelnica resornog buzetskog odjela Elena Grah Ciliga kaže da je za sanaciju istocnog i južnog zida u središnjem korpusu kaštela predvideno izdvojiti 273 tisuce kuna. Ministarstvo kulture osiguralo je 100 tisuca kuna, Istarska županija 70 tisuca, a preostala sredstva osigurana su u buzetskom proracunu.

Procjenjuje se da ce trebati još dvije godine i u najboljem slucaju još najmanje dva milijuna kuna samo da bi se stabilizirale zidine.

Utvrda je do 1421. godine bila u vlasništvu akvilejskih patrijaha, koji su nosili titulu istarskih markgrofova. Tada, zajedno s Oprtljom i Buzetom kao posljednjim patrijarhovim posjedima u pokrajini, potpada pod Mlecane. (G. CALIC ŠVERKO, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter