Novo ruho za povijesnu jezgru Pićna

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Presijecanjem vrpce na drevnim gradskim vratima, uz zvuke roženica te u prisustvu načelnika Ivana Frankovića i župana Valtera Flega, u subotu je otvorena obnovljena starogradska jezgra Pićna. Uslijedila je zajednička šetnja uzvanika i brojnih građana nanovo popločanim starim dijelom grada uz stanku za kolače kod župnog stana, da bi se ceremonija okončala bogatim švedskim stolom na placu ispred općinske zgrade u sjeni 48-metarskog zvonika.

- Ovo je velik i značajan iskorak za stari grad Pićan, poručio je načelnik Franković te podsjetio prisutne da je izrada projektne dokumentacije počela 2008., a već iduće su ishodovane građevinske dozvole za odvodnju, vodoopskrbu, niskonaponsku mrežu, javnu rasvjetu, telekomunikacijsku i plinsku instalaciju.

- Odvodnju i 75 posto vodovodne mreže financirale su Hrvatske vode, HEP je za niskonaponsku mrežu nabavio materijal i spojio kabele, dok je građevinski dio financirala Istarska županija, a isto je dogovoreno s pulskom Plinarom i HT-om, kazao je načelnik i zaključio da je popločavanje javnih površina, koje je potrajalo 15 mjeseci, s 2,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja te s 500 tisuća kuna Općina Pićan i Istarska županija.

- Budući da nam nisu poznati točni troškovi HEP-a, pulske Plinare i HT-a, teško nam je precizirati vrijednost cjelokupne investicije, no smatram da je u projekt obnove starogradske jezgre uloženo oko 10 milijuna kuna, kazao je Franković i zahvalio se svima koji su pridonijeli obnovi te građanima na strpljenju.

- Najveći dio hardvera je gotov, a sada se treba posvetiti softveru, odnosno sadržaju, poslužio se informatičkim rječnikom župan Flego, koji je kazao da je Pićan jedan od simbola Istre koji treba sačuvati. (A. DAGOSTIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter