Novo ruho za kulu muzeja na Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu pocetka sanacije krova zapadne kortine i kule mletacke utvrde na Kaštelu danas je u prostorijama Povijesnog i pomorskog muzeja Istre održana konferencija za novinare. Gracijano Kešac, ravnatelj muzeja, rekao je da je zbog dotrajalosti i oštecenosti krovne konstrukcije zapadne kortine u prostorije koje koriste djelatnici ove ustanove prodrla vlaga.

Stoga je Povijesni i pomorski muzej pokrenuo projekt rekonstrukcije, konzervacije i zaštite krova i kule, koja je takoder znacajno devastirana. "Nakon provedenih proceduralnih radova, statickih izmjera i ishodovanja svih potrebnih dozvola, zadovoljan sam što danas konacno najavljujem pocetak gradevinskih radova", naveo je Kešac.





U postupku javne najave, veli Kešac, najpovoljnija je bila ponuda poduzeca Kapitel iz Žminja, s kojim je potpisan ugovor. Radovi stoje milijun i 828 tisuca kuna, a u zatvaranju financijske konstrukcije, uz muzej, sudjelovat ce i Istarska županija te regija Veneto, koja podupire obnovu venecijanskog nasljeda na istocnoj obali Jadrana. Radovi bi, po najavama, trebali trajati do svibnja.

Osim što ce rekonstrukcija pružiti bolje uvjete rada djelatnicima muzeja te poboljšati uvjete u izložbenim prostorijama, obnova kule svakako ce pridonijeti i ljepšem izgledu cijeloga Kaštela, koji godišnje ima oko 55 tisuca posjetitelja. Lani je ondje održano 30-ak manifestacija, a sezona ce i ove godine biti bogata sadržajima.

Inace, Kešac je naveo da je obnova zapadne kule samo dio kompletne obnove utvrde - 1990. godine sanirana je istocna kula, 1996./1997. ona južna i šetnica, a uslijedit ce i saniranje sjeverne kortine te vanjskog plašta zidina.(Piše B. PETROVIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter