Novo ruho važne slike mutvoranske crkve

Restaurirana slika (D. ŠTIFANIĆ)
Restaurirana slika (D. ŠTIFANIĆ)

U crkvi sv. Marije Magdalene u Mutvoranu jučer je predstavljena slika "Bezgrešno začeće i četiri sveca" koja je netom došla s restauracije.

Marčanski načelnik Marijan Kostešić kazao je da je restauraciju odradio studio Restaura iz Pule i restauratori Lara Tišljak, Marko Tišljak te Sandra Čelić Višnjić.

Kompletni restauratorski radovi

- Restauracija je trajala tijekom proteklih mjeseci, a riječ je o slici nepoznatog slikara s kraja 17. ili početka 18. stoljeća. Realizirana je u tehnici ulja na platnu dimenzija 220x145 centimetara, a smještena je na lijevom oltaru uz trijumfalni luk. Na oltaru slavolučnog tipa i strogih linija koji bi se mogao datirati u prvu polovicu 17. stoljeća nalazi se slikana pala koja prikazuje Bogorodicu Bezgrešnog začeća koja se ukazuje grupi svetaca. To su Marija Magdalena, sv. Osvald, sv. Šimun i sv. Jelena. Atributi prvih dvoje svetaca, posuda s pomašću i gavran, nalaze se uz njihove noge, dok je ostalo dvoje svoje atribute, pilu i križ, obgrlilo rukama sklopljenim u molitvi, kazala je Lara Tišljak.

Nadalje, saznajemo da je ta slika spomenuta u knjizi vizitacija 1658./59. godine, a premda posjeduje neke sličnosti s djelima Baldassara d'Anne, koloritom podsjeća na palu sv. Katarine iz dominikanske crkve u Starom Gradu i na humsku palu.

- Obavili smo kompletne restauratorske radove, slika je bila u lošem stanju, očistili smo je, maknuli takozvane zakrpe, a koliko znamo, do sada nije nikada bila restaurirana, zbog toga je taj restauratorski zahvat tim važniji, kazala je Tišljak.

Radovi restauracije vrijedni 60 tisuća kuna

Marčanski načelnik Marijan Kostešić kazao je da su radovi restauracije koštali 60 tisuća kuna, koliko je osiguralo Ministarstvo kulture RH, plus cijena pripremnih radova koju je osigurala Općina Marčana.

- Sada slijedi restauracija centralnog oltara, nadamo se sredstvima Ministarstva kulture koje nam je omogućilo i rasvjetu crkve koju je odradio Dean Skira. Ostatak troškova je pokrila Općina Marčana, a ove godine smo radili i na obnovi starih zidina u Raklju, kazao je Kostešić.

Ova crkva izgrađena je u 13. stoljeću, a obnavljana je više puta. Nadograđena je i proširena 1622. godine. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter