Novo ruho kopija istarskih fresaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostoru medunarodnih odlazaka u pulskoj zracnoj luci u cetvrtak su predstavljene restaurirane kopije istarskih fresaka. Rezultat je to suradnje Arheološkog muzeja Istre te Zracne luke Pula, istaknuo je njezin direktor Bruno Rogovic. "Danas predstavljamo obnovljeni postav kopija istarskih fresaka koje smo ovdje prvi put izložili prije pet godina i na taj nacin oplemenili ovaj prostor i omogucili dijelu putnika da upozna dio naše baštine", kazao je Rogovic.

Darko Komšo, ravnatelj AMI-ja, podsjetio je da su ove kopije nastale 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeca na inicijativu Predsjedništva JAZU-a i to za pripremu izložbe "Istra kroz vjekove". "Kopije fresaka izradili su akademski slikari Bruno Bulic, Boris Dogan, Željko Hegedušic, Ivo Kalina, Hajrudin Kujundžic, Ivan Rastek i Šime Peric. Dio tih fresaka danas je izložen i u Gliptoteci HAZU-a", kazao je Komšo.

Autorica postava i teksta višejezicnog prospekta "Srednjovjekovno zidno slikarstvo u Istri" Ondina Krnjak rekla je da se skidanjem prvotnog postava zbog gradevinskih radova koji su se ove godine odvijali u tom prostoru ukazala prilika da se za kopije fresaka ucini nešto više, da se boje osvježe i platnima vrati prvotni izgled, ali i produži vijek trajanja.

"Sve ovdje izložene radove povjerili smo Hrvatskom restauratorskom zavodu, tocnije restauratorskom odjelu Vodnjan-Juršici, te znanju i vrijednim rukama njegovih konzervatora-restauratora, voditelju projekta Silvu Šaricu i Kristini Bin Latal da bi proveli konzervatorsko-restauracijski postupak na svim platnima. Nadam se da ce barem dio prolaznika, putnika koji ce proci ovim prostorima biti potaknut izloženim kopijama i krenuti u potragu i obilazak njihova izvorna oblika", istaknula je Krnjak.


Podijeli: Facebook Twiter