Novo proširenje pulskog gradskog groblja

Orieta Žužić je zaigrala nakon povratka iz SAD-a (M. MIJOŠEK)
Orieta Žužić je zaigrala nakon povratka iz SAD-a (M. MIJOŠEK)

Uvođenjem izvođača radova u posao, danas bi u jutarnjim satima i službeno trebali započeti radovi na proširenju pulskog gradskog groblja Monte Giro. Proširenje groblja predviđeno je na sjeverozapadnoj strani postojećeg groblja u ukupnoj površini od 5.567 četvornih metara, a izgradit će se ukupno 800 novih ukopnih mjesta.

Zbog terena niše u tri reda

Kako saznajemo od nadležnih, planiran zahvat proširenja je s nišama oko ogradnog zida sa sjeverozapadne i južne strane, grobnicama oko glavnih staza te zemljanim grobovima u centralnom djelu. S obzirom na visinsku razliku trena, niše u donjem djelu groblja planiraju se izvesti u tri reda ispod zemlje te još tri reda iznad zemlje, dok će se u gornjem djelu izvesti samo u tri reda iznad zemlje.

Zelene površine unutar groblja uredit će se kao travnate površine zasađene drvećem i ukrasnim raslinjem.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja Vladimir Gortan d.d. i TGT Adriatik d.o.o., a rok izgradnje je 200 radnih dana. Ukupna vrijednost investicije iznosi 13,66 milijuna kuna.

Posljednje širenje gradskog groblja Monte Giro bilo je 2012. godine. Tada je groblje prošireno na dva polja i uređeno je novih 1.120 grobnih objekata. Naime, u investiciji vrijednoj oko 11 milijuna kuna (početna cijena je povećana zbog pronađenih kaverni i nepredviđenih radova op.a.), pulsko groblje se širilo za više od 5,5 tisuća četvornih metara, i to na dvije lokacije: prvoj od 2.856 kvadrata koja se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u stari dio groblja i nadovezuje se na njega, te drugoj, površine 2.706 četvornih metara, koja se nalazi u zapadnom kvadrantu postojećeg groblja, s kojim se povezuje. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter