Novo pročelje crkve gotovo do Vidove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon kompletne restauracije interijera župne crkve sv. Vida, Modesta i Krescencije koju je u veljači blagoslovio porečko-pulski biskup Dražen Kutleša ovog su tjedna radnici građevinske tvrtke Macuka započeli s uređenjem fasade crkve.

Doduše fasada crkve bila je već obnavljana 2003. godine o trošku župe i Porečko-pulske biskupije, međutim, zbog lošeg rješenja odvodnje voda je ušla pod žbuku, pa je vrlo brzo fasada započela propadati. Sada će radove financirati Ministarstvo kulture s kojim je potpisan ugovor u vrijednosti od 200 tisuća kuna. Još se ne zna koliko će u konačnici koštati radovi, jer postoji mogućnost dodatnih radova (profiliranje vijenaca), koje će, ako bude bilo potrebe, pokriti općina. Javnom nabavom posao je dobila građevinska tvrtka Macuka iz Svetog Petra u Šumi koja radove obavlja uz suglasnost konzervatora. Radovi bi trebali biti gotovi na Dan Općine Gračišće, odnosno na Vidovu, 15. lipnja. U općinskoj upravi obradovali su se još jednim dobrim vijestima iz Ministarstva kulture koje im je dostavilo ugovor za restauraciju orgulja koje se nalaze u župnoj crkvi.

- Suradnja s Ministarstvom kulture je na visokoj razini, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić dodavši da iz istog ministarstva uskoro očekuju ugovor za financiranje projektne dokumentacije za zgradu Kašća u kojoj planiraju postaviti jedinstveni Muzej vina. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter