Novo lice bambusa u uredenju doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi ce pri spomenu bambusa pomisliti na udobni, ali pomalo glomazan, namještaj za terase, koji nas podsjeca na egzoticnu atmosferu tropskih krajeva, namještaj spojen od štapova bambusa s mnoštvom jastuka. No zadnjih godina dizajn bambusovog namještaja izgleda sasvim drugacije.

Suvremena tehnologija spajanja bambusa u višeslojne letvice i ploce cine ga podesnim za obradu kao da se radi o masivnom drvetu ili šperploci, što omogucuje kreativan dizajn, ciste linije i suvremene forme koje se savršeno uklapaju u moderno uredeni stan.

S obzirom na prirodno porijeklo, bambus pripada porodici trava. Bambus je poznat kao biljka koja najbrže raste na Zemlji i iz toga raspolaže iznimno pozitivnim ekološkim karakteristikama. Njegova sjeca ne ubija citavu biljku, pa nema potrebe za ponovnom sadnjom - biljka sama opet izraste.

Od davnina u Aziji se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuca i mostova, izradu namještaja i mnogih drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu. S obzirom na odlicna svojstva, svestranost upotrebe, veliku elasticnost i cvrstocu, ne cudi da je bambus u Kini simbol dugovjecnosti, a u Indiji prijateljstva.



Korištenjem novih tehnologija, sirovina bambusa pretvara se u masivne ploce pa se tako otvaraju nebrojene mogucnosti iskorištavanja ovog materijala. Cak i u ovom suvremenom izdanju, industrijski preraden bambus je i dalje zadržao svoju toplinu i ljepotu prirodnog izgleda.

U mnogim primjerima suvremeno oblikovanog namještaja od bambusa, naglašavaju se svojstva elasticnosti i lakoce te njegov specifican izgled s naglašenim uzdužnim linijama.

Oni koji žele ekološki osviješteno urediti prostor u kojem žive, mogu stan opremiti suvremenim namještajem od bambusa, stolovima, stolcima i naslonjacima. Od bambusovih ploca mogu biti izradene radne ploce ili svi kuhinjski elementi.

Bambus se može koristiti i kao podna obloga. Boja bambusovog parketa odredena je procesom proizvodnje, od bijele do tamno smede. Uz veliki izbor tonova bambus parket može biti horizontalni ili vertikalni, prema strukturi letvice.


Podijeli: Facebook Twiter