Novo ležište nafte u Meksickom zaljevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naftna korporacija ExxonMobile objavila je da je pronašla novo ležište nafte u Meksickom zaljevu, koje bi moglo sadržavati 700 milijuna barela, prenosi portal poslovnih vijesti CNNMoney..

Tvrtka je objavila da je njezina prva dubokomorska buštotina nakon ukidanja moratorija na istraživanje u Zaljevu, pronašla vec drugo novo ležište nafte i plina. "To je najvece otkrice u Meksickom zaljevu u posljednjem desetljecu", rekao je Steve Greenlee, predsjednik Istraživacke kompanije ExxonMobilea u priopcenju za tisak.

To je dobra vijest za americku industriju nafte, no nije vjerojatno da ce imati ucinak na svjetsku opskrbu naftom, ocijenio je Manouchehr Takin, viši naftni analiticar Centra za globalne energetske studije u Londonu.

Takin kaže da svijet troši oko 72 milijuna barela sirove nafte dnevno. Posljednji pronalazak bio bi dovoljan da osigurava energiju za svijet kroz 10 dana, kazao je, dodajuci kako ce ExxonMobileu trebati nekoliko godina bušenja, crpljenja, rafiniranja i prodaje te nafte potrošacima.

Najveci ucinak novoga otkrica jest što ono dokazuje, zajedno s drugim nedavnim otkricima u Meksickom zaljevu, da još uvijek postoje izvori nafte koje tek treba otkriti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter