Novo groblje u Fažani vrijedno 15 milijuna kuna


Na novom bi fažanskom groblju zemljani grobovi za dva mjesta trebali koštati 9.750 kuna, grobnice s četiri mjesta 30 tisuća kuna, a mjesta za urne 5.000 kuna, izvijestio je na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća donačelnik Radomir Korać odgovarajući na pitanje SDP-ova vijećnika Marija Predana.

- To je deset, petnaest posto manje u usporedbi s Pulom, Porečom, Pazinom… Ali o cijenama će još i vijeće odlučivati, rekao je Korać.

Na gradilištu nedaleko od ceste Fažana - Galižana radnici pazinske tvrtke "Vladimir Gortan" upravo su završili betoniranje velikog zida s južne strane groblja. S obzirom na to da su okolni zidovi i memorijalni centar već izgrađeni, kompleks je sada okružen s četiri strane pa su konačno i vidljivi gabariti novog groblja. Unutar kompleksa izgrađeni su i betonski okviri grobnica.

Radi se punom parom, izvođači su zadovoljni vremenskim uvjetima pa bi, ako se tako nastavi, prvi dio radova trebao biti završen do svibnja 2014. To pak ne uključuje i 150 metara dugu pristupnu cestu, za što je potrebno prethodno izvlastiti sadašnje vlasnike zemljišta kojim trasa prolazi.

Kapitalna investicija teška 15 milijuna kuna, u koju je Općina ušla iz prijeke potrebe s obzirom na to da na starom groblju u središtu Fažane već odavno nema raspoloživih grobnica, počela se realizirati u veljači ove godine pripremom terena za 266 ukopnih zemljanih mjesta i 224 mjesta u betonskim grobnicama. Tada su općinari naglašavali da će novo groblje zadovoljiti potrebe za narednih 60, odnosno 100 godina. U prvom djelu radova gradi se memorijalni centar s kapelicom, mrtvačnica i sanitarni čvor, odvodnja… U kasnijoj fazi gradit će se parkiralište i uređivati okoliš. Do sada je utrošeno oko 3,4 milijuna kuna.

U općinskom programu gradnje za 2014. godinu, vrjednijem od 15 milijuna kuna, više od trećine sredstava odnosi se na troškove gradnje i uređenja ovog kompleksa - 6,1 milijun kuna. U nastavak gradnje planira se uložiti 4,5 milijuna kuna, a još pola milijuna kuna namijenjeno je izvlaštenju, projektiranju i gradnji pristupne ceste. No, to nisu svi troškovi.

Gradnja parkirališta površine 1.200 kvadrata i kolno-pješačke površine od 1.100 kvadrata unutar kompleksa koštat će još 800 tisuća kuna. Razmišlja se i o osobama koje će pješke dolaziti do groblja pa se 50 tisuća kuna planira i za izradu idejnog projekta za nogostup na Galižanskoj cesti. Zanimljivo, pristupni put, parkiralište i pješačku površinu novog groblja osvjetljavat će "zelena" energija - za solarnu rasvjetu planira se u sljedećoj godini potrošiti još 300 tisuća kuna. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter