Novo cudo u Turskoj: Djecak spašen 5 dana nakon potresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turske spasilacke službe izvukle su rano ujutro u petak 13-godišnjeg djecaka živa iz ruševina zgrada srušenih u potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistok Turske, objavili su lokalni mediji.

Djecak, koji je spašen u Ercisu, najteže pogodenom gradu, odvezen je vozilom hitne pomoci u bolnicu, objavila je televizija NTV.

Spašavanje 13-godišnjaka malo je popravilo raspoloženje medu tisucama stradalnika koji provode vec petu hladnu i vlažnu noc bez krova nad glavom, a mnogi od njih još uvijek ne znaju sudbinu clanova svojih obitelji i prijatelja.

Rijec je o drugom spašavanju u Ercisu u posljednjih nekoliko sati nakon što je u cetvrtak poslije podne iz ruševina spašen jedan muškarac.

U potresu magnitude 7,2 stupnja, koji je u nedjelju pogodio jugoistocnu pokrajinu Van, poginulo je najmanje 535 osoba, a više od 2.300 je ozlijedeno, prema posljednjem izvješcu turskih vlasti.

Preživjeli sada strahuju od smrzavanja i ocajnicki traže šatore jer mnogi od njih još spavaju na otvorenome dok hladni val i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoci.

Vlasti su objavile da je uništeno ili teško ošteceno 5.250 domova i pozvale one kojima kuce nisu bitno oštecene da se vrate svojim domovima, ali ljudi strahuju od ulaska u kuce kojima su napukli zidovi.

Neki stradalnici upozorili su na neucinkovitost podjele pomoci te na profitere koji preuzimaju šatore i zatim ih preprodaju. Brojne države poslale su pomoc zrakoplovima, a vladini dužnosnici najavili su drukciju distribuciju da bi osigurali da šatore dobiju oni kojima su stvarno potrebni.

Operacijama spašavanja ne pogoduju ni vremenske prilike buduci da meteorolozi prognoziraju da ce snijeg padati iduca tri dana.


Podijeli: Facebook Twiter