Novo bolničko parkiralište od ponedjeljka u uporabi

Parkiralište je odavno spremno (N. LAZAREVIĆ)
Parkiralište je odavno spremno (N. LAZAREVIĆ)

U ponedjeljak se očekuje dobivanje uporabne dozvole i konačno prepuštanje korisnicima novog parkirališta pulske Opće bolnice sa 637 parkirnih mjesta, nakon što je u srijedu obavljen tehnički pregled. U ovoj fazi ulaz na novo parkiralište neće biti limitiran, rampa neće biti u funkciji, niti će se naplaćivati parkiranje. Dok ne dosele odjeli iz Mornaričke bolnice ovamo u Zagrebačku ulicu, ne bi trebalo biti kontroliranog ulaza, potvrdili su nam u ravnateljstvu pulske bolnice.

Portir na ulazu iz Preradovićeve

Na parkiralište se automobilom ulazi direktno s novog kružnog toka u Santorijevoj ulici, a onda kroz pješački ulaz otvoren ispod zgrade patologije do bolničkih odjela. Dosadašnji cestovni ulaz iz Preradovićeve odnosno Valvazorove ulice, javljaju iz bolnice, bit će limitiran, ali će privremeno parkiralište na ulazu i dalje ostati u funkciji. Iza toga bit će portir i lanac, a u krug bolnice, neposredno do zgrada dijagnostike i ginekologije, propuštat će se samo vozila saniteta, pacijenata kojima je potrebna hitna skrb te osoba s invaliditetom.

Od 637 parkirnih mjesta na novom bolničkom parkiralištu, 37 ih je osigurano za osobe sa smanjenom pokretljivošću, a 25 za motocikle. Bruto površina parkirališta iznosi 18.504 četvorna metra, od čega oko 3.900 kvadrata otpada na zelene površine na kojima je zasađeno stotinjak stabala, računajući i aleju borova uz Santorijevu ulicu. Na parkiralištu je ugrađeno 49 stupova energetski učinkovite javne rasvjete s LED rasvjetnim tijelima, što je, među ostalim razlozima, odgodilo otvaranje parkirališta, već davno asfaltiranog i iscrtanog, ali će donijeti određene uštede. Parkiralište je spojeno na novoizgrađen sustav oborinske odvodnje u Santorijevoj ulici, a u slučaju velikih pljuskova višak voda prelijevat će se u retencijski bazen koji su iza stare portirne kućice, za potrebe čitavog bolničkog kompleksa, izgradili radnici Zagrebgradnje.

Prvi dovršen objekt nove bolnice

S novim parkiralištem odahnut će pacijenti iz cijele Istre i zaposlenici bolnice, ali i žitelji obližnjih naselja čija su parkirališta, uz uske uličice u bolničkom krugu, također bila zakrčena automobilima svih posjetitelja bolnice. Bit će to prvi objekt nove pulske bolnice koji je predan građanima i pacijentima na uporabu. Na gradilištu nove bolnice, otvorenom u siječnju prošle godine, dovršene su konstrukcije oba nova objekta u izgradnji: na višoj zgradi uz ginekologiju radnici Zagrebgradnje upravo postavljaju instalacije, a na nižem novom zdanju uz dijagnostiku u tijeku je izrada slojeva ravnog krova. Od ponedjeljka gradi se i nova trafostanica. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter