Novo arheološko nalazište u parku Grada Graza

Na nalazištu su nadležni dogovarali nastavak radova  (S. Z. T)
Na nalazištu su nadležni dogovarali nastavak radova (S. Z. T)

Kada su početkom ovog tjedna započeli kopati u Parku grada Graza, točnije uz Ulicu Benediktinske opatije kod Zavoda za zapošljavanje, da bi postavili podzemne posude za otpad odmah su izvirili arheološki iskopi. Isprva je bilo riječi tek o pragu austrougarske kuće. No, kako se kopa sve dublje i dublje, nalaza je sve više.

Upravo jučer na lokalitetu je održan i sastanak između arheologa iz pulske firme Arheo TiM koja obavlja arheološka istraživanja, direktora Pula Herculanee Igora Starog i konzervatora da bi odlučili o smještaju posuda i nastavku istraživanja, a po svemu sudeći, problema ne bi trebalo biti.

- Riječ je za sada o zaštitnom istraživanju na poziciji gdje bi se trebale postaviti podzemne posude za otpad. Dosad smo našli ostatke arhitekture iz više razdoblja. Na vrhu su bila dva praga, jedan betonski, a drugi iz 19. ili početka 20. stoljeća. Ispod je pronađen dio jednog antičkog objekta, no za detalje će trebati pričekati daljnju analizu prikupljenog materijala koja će uslijediti. No, znamo da je riječ o jugozapadnom dijelu antičkog objekta. Potom, nađeni su ostaci zidova iz srednjovjekovnog objekta na kojeg se veže i peć koju smo otkopali, a unutra pronašli kosti životinja pa je očito da se koristila za spravljanje hrane, ali detalje ćemo, i opet, obrađivati kasnije, navela je redom arheologinja Martina Barada iz Arheo TiM-a te pojasnila da je vrlo problematično vaditi materijal koji se nalazi u mulju.

Dodaje da su u končanici naišli na još jednu strukturu, zid, ali za sada ne može reći ništa detaljnije o tome, ali radove se u tom dijelu nastavljaju. Međutim, ističe, herculaneine posude će se tu zasigurno smjestiti jer nisu na toj dubini da bi oštetile pronađene strukture, ali će biti nužne neke izmjene u projektu. Trenutno, kaže, ona sve strukture ucrtava i skuplja dokumentaciju, ali su zidovi tako smješteni da posude mogu biti postavljene i između, a da ništa od nalaza ne oštete. Bitno je samo, kaže, postojeće stanje zabilježiti i potom proučiti. Tek za kraj ističe da je prema svemu pronađenom očito da je upravo na ovom dijelu Pule život bio jako intenzivan i to u različitim razdobljima. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter