Noviteti u pravilniku o kategorizaciji hotela, kampova…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Anton Kliman povukao je svoje prve poteze - mijenja pravilnike o kategorizaciji hotela, kampova te privatnog smještaja, hostela i seljačkih domaćinstava. Sve su izmjene i dopune ova četiri pravilnika jučer objavljene na internetskim stranicama Ministarstva turizma, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje mjesec dana, odnosno do 1. ožujka.

Nove izmjene Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj koje se tiču privatnog smještaja, hostela i seljačkih domaćinstava uvelike će razveseliti privatne iznajmljivače jer u kupaonicama više neće biti obavezna kada za pet zvjezdica.

U hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva "sunca" imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.

U pogledu hotela, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, izmjene i dopune predviđaju ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda. Ostalo spada u izborne standarde koji se boduju. Što se tiče kategorizacije kampova najveća promjena je uvođenje pojma glamping opreme, definiranje mobilnih kućica i spavaonica (kućica).

- Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog, primjerice šator s kupaonicom, koji je prostorno postavljen na neuobičajen način, odnosno na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično. U vrsti kamp sanitarni čvor, recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima, osim za najnižu kategoriju. Pojačani su standardi za kamp s pet zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu. Uvodi se i komercijalni pojam "resorta" te nova vrsta – kamp-odmorište, istaknuo je Željko Cvrtila, načelnik Sektora za upravljanje kvalitetom.

Za novog ministra ove izmjene znače uklanjanje prepreka u poslovanju svih onih koji se bave turizmom.

- Tijekom proteklih tjedan dana na kolegiju smo raspravljali koje bi se izmjene i dopune trebale unijeti u nove pravilnike kako bi hoteli, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostali objekti za smještaj unaprijedili svoje poslovanje. Prema predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi pa pozivamo turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da nam pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje, zaključuje Kliman. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter