Novinaru zatvor zbog komentara na blogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinar-bloger i vlasnik internet domene Vukovarac.net Damir Fintic 27. listopada mora se javiti u osjecku kaznionicu na odsluženje 20-dnevne zatvorske kazne zbog klevete bivšeg gradonacelnika Vukovara i zastupnika HDZ-a Vladimira Štengla i njegove supruge Dragice koja je, po presudi vukovarskog župnijskog suda, objavljena u komentaru na njegovom privatnom webu, te u dodatnim anonimnim komentarima koje su ispod teksta ostavili drugi, nepoznati korisnici. Fintic ce tako biti prvi novinar u Hrvatskoj koji je zbog klevete završio u zatvoru, a Hrvatska se ovakvim pravosudnim pravorijekom svrstala medu rijetke zemlje u svijetu koji blogere zbog komentara kažnjavaju zatvorom.

Zbog komentara objavljenog 2005. godine, koji se bavi nacinima na koji je Štengl stjecao imovinu, obitelj Štengl preko odvjetnika Zvonimira Hodaka pokrenula je protiv Fintica tri kaznene te još tri gradanske parnice i ukupno, do sada, uspjela ishoditi 50 tisuca kuna za naknadu duševnih boli, a potražuju još 200 tisuca kuna. Zbog blokade cjelokupnih primanja u 2008. godini na konto isplate naknade za duševne boli Štenglovima, bloger Fintic nije mogao prošle godine isplatiti presudenih 3.000 kuna kazne zbog klevete te je ta kazna u veljaci ove godine preinacena u zatvorsku kaznu. Fintic je dobio obavijest da se u zatvor treba javiti 27. listopada, a po izlasku ceka ga još 20 dana nove kazne jer, takoder, nije platio još jednu od presudenih kazni za klevetu protiv Štenglovih.

- Novac za placanje tih kazni nisam imao, a ne želim niti da mi ljudi iz sažaljenja pomognu u skupljanju novca za placanje kazne i izbjegavanje zatvora jer ne vidim što sam loše ucinio time što sam otvorio forum na kojem svi Vukovarci, razasuti po Hrvatskoj i po svijetu, mogu imati kontakt i komentirati dogadanja u svom gradu. Za mene je logicno i ocekivano da, s obzirom na to što je Vukovar prošao i u ratu i u poratnom vremenu, tu bude i žestokih komentara i ofanzivnog jezika, a skidao sam sve komentare koje sam uocio a koji su se mogli tumaciti kao poziv na linc ili bilo kakvo drugo kazneno djelo. Prema statistika najpoznatije udruge za medijske slobode »Article 19« na podrucju EU-a zabilježeno je nula slucajeva odlaska novinara u zatvor zbog klevete. Eto, nakon 27. listopada moci ce tamo staviti recku kod Hrvatske koja se ovim postupkom svrstala u bok zemljama koje su u svijetu nazivaju internet neprijateljima, dakle uz bok Irana, Afganistana, Burme, Sjeverne Koreje - komentira Fintic.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera Marko Rakar, cija je stranica Pollitika.com nedavno dobila prestižnu nagradu e-Demokracy francuskog World eDemocracy Forum i PoliticsOnline, zgrožen je cinjenicom da ce Fintic doista završiti u zatovoru. - Postat cemo prva zemlja u Europi koja zatvara blogere, a osim toga, kleveta nigdje u demokratskom svijetu nije djelo za koje se ide u zatvor. Onda ce se cuditi kada ponovno padnemo na ljestvici ljudskih i medijskih sloboda - prokomentirao je Rakar.

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je protiv zatvorske kazne za Fintica.- Postoji opasnost da Fintic bude možda jedini bloger u Europi koji ce morati u zatvor zbog klevete. To bi sigurno narušilo sliku o slobodi izražavanja u Hrvatskoj u uvjetima kad internetska komunikacija nije uopce regulirana zakonima - stoji u priopcenju koje je HND izdalo na vijest o zatvorskoj kazni za Fintica.Obitelj Štengl digla je ukupno više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara, što kaznenih, a što parnicnih, u kojima ukupno potražuje nešto više od 700.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter