Novinaru prijetili zbog golfa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urednik informativnog programa Otvorene televizije Velimir Bujanec, koji ureduje i vodi istraživacko-informativni show "TV Bujica", dobio je prijeteci telefonski poziv uoci emisije koja je problematizirala skandalozni Zakon o igralištima za golf. Za potrebe emisije koja je emitirana u srijedu Bujanec je, naime, zatražio da se snimi golf igralište i protuzakonito izgradene vile uz terene Golf & Country Cluba u Zagrebu, na lokaciji Blato, smještene preko puta Arene.

- Sat vremena nakon što je snimatelj snimio kadrove, i to s ceste, jer su mu zabranili ulazak na igralište, netko me nazvao na mobitel sa skrivenog broja i zaprijetio mi da snimke ne objavim. Buduci da sam se upravo spremao za emisiju, slucaj sam policiji prijavio putem telefona, a i svoje sam gledatelje u emisiji obavijestio o primljenoj prijetnji, veli Bujanec, koji prijetnju nije shvatio toliko ozbiljno sve do dolaska policije.



Naime, na zagrebacki OTV ubrzo nakon emisije stigla je interventna policija koja je dobila nalog da novinara otprati do njegovog doma te mu je ponudena i zaštita.

- Policija smatra prijetnju ozbiljnom i pokrenuta je istraga. Ocito nekome smeta da se govori o nelegalnoj gradnji na ovoj vrlo atraktivnoj lokaciji u Zagrebu, na samom ulazu u grad, veli Bujanec koji je u godinu dana otkad se emitira njegova emisija prvi otkrio mnoge afere, izmedu ostalog, detalje o upletenosti bivšega premijera u aferu "Hypo", zatim afere HAC-a, HPB-a i Hrvatske pošte.

I uz golf projekt na Blatu vežu se mnoge afere. Osim zbog bespravno izgradenih 55 vila od kojih su mnoge vec prodane, ovaj je slucaj poznat i po ilegalnom eksploatiranju šljunka u cemu je sudjelovala tvrtka Bruna Orešara, partnera u tenisu pokojnog predsjednika Franje Tudmana. Takoder, veliku zaslugu u projektu ima i general Vladimir Zagorec koji je prethodno pomogao da se državno zemljište na Blatu jeftino kupi za samo 6,5 kuna po kvadratu od Hrvatskih šuma gdje je general bio u Nadzornom odboru.

Kao i vecinu drugih spornih projekata, i ovaj u Blatu je financirala Hypo banka, a prema informacijama kojima raspolaže urednik emisije "TV Bujica", kredit je zatim preuzela Hrvatska poštanska banka, a cije je poslovanje sada predmet policijske i USKOK-ove istrage, izmedu ostalog, i zbog odobravanja kredita. Prema saznanjima Bujaneca, HPB je preuzeo projekt koji se našao u velikim financijskim problemima nakon intervencije IGH-a, koji je pak izradio Studiju utjecaja na okoliš za ovaj projekt (ova tvrtka je takoder izradila i studiju utjecaja za golf projekt "Brkac", koji planira gradnju 67 objekata tik uz Motovun).

Poznato je da je IGH u suvlasništvu ministrice Marine Matulovic-Dropulic koja pak, dvije godine nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva najavilo rušenje spornih vila, sada pokrece postupak njihove legalizacije.


Podijeli: Facebook Twiter