Novinarka Jasna Babić puštena iz Remetinca

Jasna Babić (D. SOPTA/CROPIX)
Jasna Babić (D. SOPTA/CROPIX)

Jasna Babić poslijepodne je puštena iz zatvora u Remetincu, u kojem je bila pritvorena dva dana jer se nije odazivala sudskim pozivima na raspravu u slučaju privatne tužbe za klevetu koju je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak zvan Dikan.

Babić, koja je bila pritvorena jer se nije odazvala na 16 sudskih poziva, novinarima je rekla da se ona uvijek odazove kada dobije poziv na sud. 

Objasnila je da se u ovom slučaju radilo o "velikoj zbrci" budući da je pozive dobivala na radnom mjestu, a sada radi kod kuće i usto je često na terenu.

"Bila sam iznenađena uhićenjem, ali mi je policija objasnila da je razlog tome bio što me nisu mogli naći na adresi", rekla je Babić.

Novinarka tvrdi da nije ni dobivala pozive za sud. "U međuvremenu sam puno drugih sudova obavila, a da ne kažem koliko me puta policija zvala na mobitel i dobila", kazala je Babić.

Dodala je da ju je policija i u ovom slučaju  nazvala na mobitel te pozvala na razgovor u Heinzlovu, gdje je onda bila uhićena.

Zahvalila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) na potpori. "Posebno sam dirnuta jer čak nisam ni članica HND-a, to znači da profesija smatra da sam malo pridonijela njezinom razvoju", rekla je Babić.

Odluku o puštanju Jasne Babić na slobodu donijelo je danas izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Taj je sud krajem studenoga i odredio tzv. disciplinski pritvor novinarki jer se nije odazvala na 16 sudskih poziva.

Vijeće je iza zatvorenih vrata usvojilo prijedlog njezine braniteljice po službenoj dužnosti Laure Valković za ukidanjem pritvora. Ona je vijeću predložila blažu mjeru, odnosno da se novinarka javlja raspravnom sucu.

Na sjednicu vijeća došao je i Radeljak, koji je, kako se doznaje, sucima prvo poručio da ne pokleknu pritisku, nakon čega je rekao da se ne protivi puštanju novinarke iz pritvora, ali i izrazio bojazan da se ona ponovno neće odazvati sudu i da neće doći na raspravu, zakazanu za ponedjeljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter