Novinarima Hartmann i Miljušu, te Luki Bebicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nagradujemo prijatelja koji je stajao uz nas kad su nas se drugi klonili," kazao je dr. Ivo Banac obrazlažuci odluku Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) da ovogodišnju nagradu "Mika Tripalo" dodijeli predsjedniku Hrvatskog Sabora Luki Bebicu, koji se, kako je receno, uspješno "nosio sa svim saborskim prljavcima" te je u izuzetno teškim okolnostima ocuvao dignitet najvišeg zakonodavnog tijela.

Nagrada za životno djelo je predana "francuskoj, jugoslavenskoj i hrvatskoj" novinarki te bivšoj glasnogovornici tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann, koja je stigla na svecanost u Zagrebu riskirajuci uhicenje. Zbog nepoštivanja Haškoga suda za njom je raspisana tjeralica. Hartmann je ponovila kako smatra da Haaški sud svojom osudujucom presudom protiv nje te tjeralicom, krši slobodu novinarstva.

HHO-ovu nagradu "Joško Kulušic" primio je novinar Jutarnjeg lista Duško Miljuš za svoje objektivno i profesionalno izvještavanje o kriminalu, koje nastavlja usprkos brojnim prijetnjama i teškom fizickom napadu u kojem mu je bio ugrožen život. Emisija HTV-a "Ekumena" i njezin kreator te voditelj Augustin Bašic primili su nagradu "Sulejman Mašovic-Jovan Nikolic-Luka Vincetic" koja se dodjeljuje za promicanje medureligijskog dijaloga i vjerskih prava.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Cicak, istaknuo je kako je u Hrvatskoj na djelu "njegovanje kulta ratnih zlocina", na što nema odgovarajucih reakcija ni iz jedne državne institucije. HHO se i ove godine zauzimao za kažnjavanje svih zlocina - i onih nakon II. svjetskog rata i onih iz Domovinskog rata, zbog cega je cesto bio demoniziran.

- Parapolitickom organizacijom nazvao nas je u devedesetim godinama predsjednik Tudman, a nedavno aktualni predsjednik Josipovic, rekao je Cicak te svima koji tvrde kako se HHO raspada porucio: "Maleni smo, ali još smo tu!" . (V. ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter