Novinarima Glasa Istre onemoguceno ustavno pravo na štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki Županijski sud poništio je odluku Arbitražnog vijeca o poslovima koje zaposlenici Glasa Istre za lanjskoga štrajka nisu smjeli prekidati, utvrdivši da je tom odlukom onemoguceno ustavno pravo na štrajk novinarima i urednicima na tim poslovima.

Sud je osnovanim proglasio zahtjev podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre za poništavanjem odluke arbitražnog vijeca kojom su lani u listopadu donesena pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka ili iskljucenja s rada u tom dnevnom listu.

Osnovanim je ocijenio i navode iz sindikalne tužbe da je neprihvatljivo stajalište arbitražnog vijeca da se u okviru proizvodno-održavajucih i nužnih poslova za vrijeme štrajka navodi i cak deset novinarsko-urednickih poslova te da tijekom štrajka novine moraju nastaviti svakodnevno izlaziti. Takva je odluka, navodi zagrebacki sud u danas objavljenoj presudi od 8. srpnja, ne samo bitno ogranicila nego upravo onemogucila ustavno pravo na štrajk zaposlenicima na tim poslovima.

"Suprotno stavu pravorijeka, štrajk je potpun prestanak rada, a proizvodno-održavajuci poslovi su iznimka koja se mora usko tumaciti, dakle, kao one poslove koji su doista prijeko potrebni da bi se rad mogao, kad završi štrajk, nastaviti, odnosno obnoviti", zakljucuje sud u presudi. Stoga je, dodaje, pogrešno stajalište iz arbitražne odluke da se rad za vrijeme štrajka uopce ne može prekinuti, nego samo obavljati u manjem omjeru, što je, tvrdi sud, neprihvatljivo i bez uporišta u zakonu.

Sud, ipak, nije prihvatio navode iz tužbe da odluku valja poništiti i zato što nije donesena vecinom glasova clanova arbitražnog vijeca, vec iskljucivo od predsjednice vijeca, sutkinje pulskoga Županijskog suda Ondine Vidulin-Matijevic.

U presudi napominje da je rijec o tzv. prisilnoj arbitraži za koju je zakonom propisano da se sastoji od predstavnika sindikata i poslodavca te neovisnog predsjednika, pa da je stoga jasno i logicno da, ako se stranke potpuno mimoilaze, o sadržaju pravila i proizvodno-održavajucim poslovima koji se tijekom štrajka ne prekidaju odluku donosi predsjednik arbitražnog vijeca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter