Novinari u zatvor ako odluci Vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još je neizvjesno kako ce biti oblikovan nacrt dijela novog Kaznenog zakona koji se odnosi na ljudsku cast, ugled i dostojanstvo, tj. na kaznena djela klevete i novo kazneno djelo sramocenja.

Prijedlog koji izraduje radna skupina Ministarstva pravosuda, pod vodstvom profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Ksenije Turkovic, predlaže za novinare i izdavace rigidna rješenja za koje su oni mislili da su ih se riješili u dosadašnjim reformama Kaznenog zakona iz 2004. te 2006. godine.

Može se samo pretpostaviti da si Vlada nece dopustiti medunarodnu blamažu i ponovno vratiti mogucnost izricanja i zatvorske kazne novinarima za klevetu.

Radna skupina predlaže i zatvor do godinu dana za onoga koji klevece, koji zna da izrice neistinu, ali se ipak njome koristi. Zatvorska kazna suprotna je preporukama Vijeca Europe, Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i OESS-a. Ove organizacije preporucuju dekriminalizaciju klevete i uvrede, dakle da one budu u jurisdikciji gradanskog, a ne kaznenog prava.

Dr. Igor Bojanic, dekan osjeckog Pravnog fakulteta, autor je spornih clanaka o zaštiti casti, ugleda i dostojanstva za nacrt Kaznenog zakona. Nedavno je kazao da je bio u dilemi - ili skroz izbaciti sadašnje clanke o kleveti i uvredi iz Kaznenog zakona ili ih ovako pojacati jer, kako on tumaci, prema sadašnjim odredbama novinari u procesima za klevetu ne mogu izgubiti spor.

Zato je radna skupina odlucila sve to pojacati, opet vratiti zatvor i uvesti - sramocenje ili, kolokvijalno receno, tracanje. Znacajna novinarska grana bila bi time ugrožena jer i sama proizvodi i medijski prati tzv. celebrtyje koji cesto i nemaju što drugo ponuditi osim privatnog života. Ne treba previše dokazivati da celebrityji uglavnom sami novinarima plasiraju vlastite pikanterije.

Cak i ako sud ocijeni da je trac istinit, ali da nije izrecen u javnom interesu, novinar bi mogao biti novcano kažnjen i do pola godišnje zarade. Koliko je istina relativna, svjedoce turbulentni pravosudni dogadaji u Hrvatskoj. Primjerice, bi li "klevetanje" Sanadera bilo i danas "klevetanje" ili je to danas istina? Svoju rijec o prijedlogu radne skupine uskoro ce reci Ministarstvo pravosuda.


Podijeli: Facebook Twiter