Novinari se natjecali u kuhanju lovačkog gulaša

Budimir Žižović uz lonac
Budimir Žižović uz lonac

Minule subote na gračaškom Placu održano je 12. prvenstvo Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare, a na kojem je sudjelovalo 16 ekipa novinskih redakcija iz mnogih krajeva Hrvatske. Pobjedu je odnijela ekipa krapinskog dopisništva HRT-a, druga je bila ekipa Svetonedeljskog lista, treći su bili kuhari Novog lista, četvrta je bila ekipa HRT-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska", a peta ekipa Radio Pule. Ovih pet ekipa natjecat će se na 1. prvenstvu Europe u istoj disciplini koje će se od 19. do 21. listopada održati u Parku prirode Papuk.

Svaka ekipa dobila je kilogram crvenog luka, žbule ili kapule, kako tko voli, i kilogram mesa divlje svinje. Začine, kuharsko umijeće i sve ostalo natjecatelji su trebali donijeti sa sobom. Kuhalo se u kotlićima na otvorenoj vatri koju su kuhari sami založili, a krčkanje, miješanje, kušanje i dodavanje začina trajalo je dva sata, do sudačkog znaka.

O regularnosti natjecanja odlučivali su suci na čelu s kolegom Vladimirom Jurićem. Boje Istre branile su ekipe Radio Pule, Radio Labina i Glasa Istre.

Dva sata kuhalo se na sunčanom Placu nad otvorenom vatrom i svi su se trudili skuhati što ukusniji lovački gulaš. Iako smo se nadali drugačijim, naravno boljim rezultatima, zadovoljni smo što će istarske novinare kuhare na Papuku, među najboljim europskim novinarima kuharima, zastupati Radio Pula na čelu s Budimirom Žižovićem, našim nenadmašnim novinarom kuharom. Zahvaljujući njemu ekipa Radio Pule osvojila je 102 boda, simpatične labinske novinarke Silvana Fable i Deizi Palisca zauzele su počasno 16. mjesto, a ekipa Glasa Istre, unatoč kuharskom neiskustvu vašeg izvjestitelja, plasirala se na 14. mjesto, ispred Labinjanki i bjelovarskog studija HRT-a.

Uz spomenute na prvenstvu Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša sudjelovale su i ekipe Hrvatskog radija II. programa - Sunčani sat, Radio Zlatara, Radio Rijeke, Krugovala 93,1 MHz, Glasa lova i ribolova, 24 sata, Kanala Ri i Radio Nove Gradiške.

Gračišće je novinarima kuharima iz raznih krajeva Hrvatske priuštilo dva ugodna dana u središnjoj Istri. Budući da su se novinari nakon kuhače uhvatili posla, reportaže o 12. prvenstvu Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću, diljem Lijepe naše pronijet će priču o ovom lijepom gradiću, ali i susretljivosti načelnika Mijandušića i njegovih suradnika. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter