Novinari Reutersa u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinari britanske novinske agencije Reuters u Velikoj Britaniji pripremaju u cetvrtak i petak dvodnevni štrajk, po prvi puta u više od 25 godina, nakon što im je njihova maticna kompanija Thomson Reuters odbila povisiti place.

Clanovi Reutersove podružnice Nacionalnog sindikata novinara (NUJ), nezadovoljni što im je poslodavac ponudio povišice od samo 1,75 posto, što je ispod razine inflacije, ogromnom su vecinom izglasovali štrajk.

"Trudili smo se postici dogovor s upravom, ali tvrtka je odbila našu ponudu, te su novinari Thomson Reutersa velikom vecinom donijeli odluku da krenu u štrajk po prvi puta u više od 25 godina", kazao je predstavnik NUJ-a Mike Roddy.

Glavni urednik Reuters Newsa Stephen Adler kazao je da je tvrtka obaviještena da ce oko 150 novinara krenuti u štrajk. U priopcenju objavljenom u sjedištu tvrtke u New Yorku, Adler je dodao: "Poštujemo pravo naših kolega da poduzmu takvu akciju tijekom pregovarackog procesa i veselimo se da ce se sljedeceg radnog dana vratiti na posao".

Adler je kazao da je novinska agencija, koja emitira vijesti s regionalnih deskova iz Londona, New Yorka, Washingtona i Singapura, osigurala rezervni plan kako bi tijekom štrajka korisnici agencije i dalje dobivali vijesti.

Ovaj štrajk nece utjecati na rad 2800 novinara Reutersa koji rade izvan Velike Britanije.


Podijeli: Facebook Twiter