Novinari prekinuli kolektivne pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Sindikat graficke i nakladnicke djelatnosti Hrvatske prekinuli su pregovore o nacionalnom kolektivnom ugovoru i to zbog, kako je receno na konferenciji za medije, "tvrdog stava poslodavaca". Sindikati su najavili i moguce akcije.

- Ne želimo postati grobarima profesije, što se od nas ocito ocekuje. Kompromis s poslodavcima nije moguc, potpisom takvog kolektivnog ugovora sve bi se radnike svelo na placu daleko ispod nacionalnog prosjeka, bez mogucnosti napredovanja, bez dodataka na placu i bez priznavanja minulog rada, istaknula je Gabrijela Galic, predsjednica SNH-a. Stjepan Kolaric, predsjednik Sindikata graficara, upozorava da HUP-ova Udruga novinskih izdavaca s kojom su pregovarali želi umanjiti postojecu razinu prava. 

Sindikati su tražili da se najniža osnovna placa u iznosu od 2.814 kuna, koliki je zakonski minimalac, množi s koeficijentima složenosti radnog mjesta. Tako bi novinar pocetnik, s najnižim koeficijentom od 3,40, imao bruto placu oko 9.500 kuna, što je u neto iznosu oko 6.500 kuna. Poslodavci bi s druge strane novinaru pocetniku u kolektivnom ugovoru zajamcili najnižu placu od 4.000 kuna bruto, ili 3.001 kunu u neto iznosu, što je cak za 3.500 kuna manje od trenutne prosjecne bruto place u državi.

Održan je i prosvjed povodom Dana slobode medija, na kojem je sudjelovalo stotinu novinara. Predsjednik HND-a Zdenko Duka porucio je da bez novinarstva nema demokracije.


Podijeli: Facebook Twiter