Novinari osudeni zbog istrage trgovine oružjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Malmou osudio je u petak trojicu novinara švedskog tabloida Expressen na uvjetnu zatvorsku i na novcanu kaznu jer su 2010. ilegalno kupili oružje u sklopu istraživackog teksta o ilegalnoj nabavi oružja.

U listopadu 2010., kada je usamljeni ubojica sijao strah ulicama Malmoa, novinar Expressena bez vecih je teškoca kupio u kriminalnom miljeu poluautomatski pištolj i streljivo, a zatim je pozvao policiju.

Glavni urednik lista Thomas Mattsson, urednik vijesti Andreas Johansson i izvjestitelj Diamant Salihu proglašeni su krivima za poticanje na kršenje zakona o oružju, za suucesništvo u tome i kršenje toga zakona. Dosudene su im uvjetne zatvorske kazne i novcane kazne od 30.000 kruna (3.300 eura) za glavnog urednika te upola manje svote za urednika vijesti i izvjestitelja.

Mattsson je najavio da ce se list žaliti na presudu jer je važno objasniti nacin rada istraživackog novinarstva, rekao je za švedsku novinsku agenciju TT.

Obrana se branila pravom na slobodu informiranja, no sutkinja Eva Wendel Rosberg obrazložila je da novinari nisu slobodni pociniti zlocine da bi napisali pricu.

Predsjednik švedskog novinarskog društva Jonas Nordling rekao je da novinarima nije dopušteno ciniti zlocine "u osobnom interesu", ali to mogu ciniti ako žele ukazati na društvene mane, što je dio novinarske misije.

Expressen nece odustati od nekonvencionalnih metoda u istrazi zlocina koje policija i pravosude ne uspijevaju suzbiti, najavilo je uredništvo lista.

Ubojica, zbog kojeg je Expressen krenuo u akciju, 40-godišnji Peter Mangs, uhicen je i optužen za tri ubojstva te 12 pokušaja rasno motiviranih umorstava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter