Novinari napuštaju Nacional

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog vlasnickih nesuglasica raspada se uredništvo tjednika Nacional i njegovih pratecih izdanja, proizlazi iz odlaska dijela zaposlenika tog tjednika, medu kojima su i novinari Maroje Mihovilovic, Sina Karli, Berislav Jelinic, Marko Custic, Plamenko Cvitic i Orhidea Gaura.

U Nacionalu ce ostati, cini se, prilican dio glavnih novinara Nacionala. Prema informacijama iz skupine onih koji ostaju doznali smo da ostaju Srecko Jurdana, glavni urednik Mislav Šimatovic, Robert Bajruši, Nina Ožegovic, Dean Sinovcic te kolumnisti Renato Baretic, Vedrana Rudan i Zoran Feric.

Oni koji odlaze priopcili su da je "tridesetak novinara i drugih zaposlenika Nacionala i NCL Media Grupe napustilo tvrtku nezadovoljno nacinom kojim ih vode navodni novi vecinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz, imenovan za predsjednika uprave". Najavili su da ce pokrenuti novi tjednik, ali o tome još nema preciznijih informacija.

Glavni urednik Mislav Šimatovic izjavio je kako ce Nacional nastaviti izlaziti kao i dosad te da ce uskoro dovesti nova jaka novinarska imena.

Nezadovoljnici, pak, tvrde da novi vlasnik "nema pojma o poslovanju jedne novinske kuce, ne zna ništa o novinskom biznisu, a niti o Hrvatskoj", stoji u priopcenju kojim su objavili odlazak.

Novinari koji ostaju tvrde, pak, da im je novi vlasnik rekao da želi popraviti imidž Nacionala te da i inace kupuje tvrtke koje loše stoje, izbavlja ih iz problema te preprodaje.

Uzrok nesuglasicama nije posve jasan, ali bi to mogle biti glasine koje Nacional prate od njegove prodaje prije nekoliko mjeseci da iza nominalnog vlasnika stoji Stanko Subotic Cane, srpski biznismen kojega je Nacional u Pukanicevo vrijeme optuživao da je glavni boss balkanske duhanske mafije. (B. PAVELIC/Novi list)

Policija u Nacionalu


U zagrebackoj Policijskoj upravi potvrduju da su policajci danas ušli u sjedište Nacionala u Vlaškoj ulici, ali ne preciziraju kojim povodom te tko ih je pozvao.

Doznaje se tek da su policajci intervenirali po dojavi te da utvrduju postoje li cinjenice koje bi upucivale na elemente kaznenog djela. "Bila je dojava, a policija se odaziva svakoj dojavi", kažu u PU zagrebackoj.

No, glavni urednik Nacionala Mislav Šimatovic u izjavi Hini kaže da je policija u sjedište kuce ušla jer je dio tehnickog osoblja, po dolasku na posao, utvrdio da nedostaju neke stvari (racunalo i back-up baza fotografija pohranjena na disku) te je pozvana policija da napravi uvidaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter