Novinari i nakladnici osnovali Vijece za medije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i nakladnici svih glavnih hrvatskih medija u srijedu su zajednicki osnovali Hrvatsko vijece za medije (HVM) koje ce pratiti i sankcionirati kršenja profesionalne, novinarske etike, a za prvu predsjednicu vijeca jednoglasno je izabrana Sanja Mikleuševic Pavic, novinarka urednica na HTV-u.

Njezin zamjenik je Boris Trupcevic, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca- Udruge novinskih nakladnika, priopceno je iz HND-a.

U Novinarskom domu je održana i osnivacka skupština Udruge hrvatskog vijeca za medije cija je predsjednica postala Silva Celebrini, usvojeni su statut, poslovnik rada vijeca i publicisticka nacela (eticki kodeks). Celebrini, urednica na Hrvatskom radiju, i Trupcevic, koji je i predsjednik Uprave Stiryije, nakon dvije ce se godine zarotirati na svojim dužnostima u udruzi. Odluceno je i da ce prvi predsjednik etickog tijela novoosnovane udruge biti iz redova HND-a. Nakon dvije godine ce, prema Statutu, tu dužnost obnašati netko iz grupacije poslodavaca.

Ispred HND-a su u skupštini Hrvatskog vijeca za medije, po odluci Središnjeg odbora HND-a, osim Celebrini i Mikleuševic Pavic, još i Vesna Roller (Novi list), Gordana Simonovic (slobodna novinarka), Luko Brailo (Novi list), Drago Hedl (Jutarnji list), Marinko Jurasic (Vecernji list) i Vladimir Lulic (glavni tajnik HND-a i slobodni novinar). Predstavnici HND-a bit ce, po odluci središnjeg odbora, i clanovi tijela koje ce razmatrati pritužbe na kršenja profesionalnih, etickih nacela u medijima.

Za clanove vijeca iz redova poslodavaca izabran je iz HUP-UNI, uz Trupcevica, Tomislav Wruss, ispred HURIN-a Ivan Butkovic, za NUT Romano Bolkovic, ispred HRT-a Damir Novinic, za Novu tv Ivana Petrovic, za RTL Hrvatska Hrvoje Krešic, te ispred udruge internetskih portala (IAB Croatia) Alemka Lisinski.

Veliku pomoc u osnivanju Hrvatskog vijeca za medije, kao samoregulativnog tijela po uzoru na slicne institute u Europi, dala je Zaklada Konrad Adenauer, a potporu mu je dalo i Ministarstvo kulture RH, Agencija za elektronicke medije i Hrvatska gospodarska komora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter