Novinari HTV-a na razgovoru u USKOK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinari i urednici HTV-a Maja Sever, Sanja Mikleuševic-Pavic, Elizabeta Gojan, Nikola Kristic i Goran Rotim u ponedjeljak su, kako se saznaje, ispitani u sjedištu zagrebackog Županijskog državnog odvjetništva kao svjedoci u postupku što se vodi protiv poduzetnika Vladimira Šelebaja.

Podsjetimo, Šelebaj je po nalogu Državnog odvjetništva nedavno uhicen na granici sa Slovenijom te mu je odreden jednomjesecni istražni zatvor. Zajedno s još pet osoba sumnjici ga se za zloporabe povezane s tvrtkom Core Media.

Šelebaja tužiteljstvo tereti za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, da je uz pomoc petero osumnjicenih fiktivnim ugovorima i racunima izvukao šest milijuna kuna preko tvrtki Core Medije i Media Spota, a za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proracun na racun podizanja uracunanog PDV-a.

Spomenuti djelatnici HTV-a su pak oni koji su upozoravali Upravu javne televizije na sukob interesa kolegice, a bivše Šelebajeve supruge, Dijane Culjak koja se još od 2008. godine spominje kao možebitna suvlasnica tvrtke Core Media. I sam je ogranak HND-a pri HTV-u prije koji dan srocio priopcenje u kojem se podsjeca da su godinama upozoravali Upravu i javnost na ociti sukob interesa Dijane Culjak.

Culjak je te 2008. godine, kada se u javnosti pojavio ugovor koji potvrduje njeno suvlasništvo, tvrdila da se radi o falsifikatu te prijetila tužbama. Tadašnja Uprava je benevolentno reagirala predavši nadležnim institucijama dokumentaciju ne bi li se utvrdilo je li potpis falsifikat ili ne. Oni koji su na sukob interesa upozoravali, a danas svjedoce u postupku, mahom su od nadredenih nagradeni opomenama pred otkaz. Aktualna Uprava pak ne kani sankcionirati nikoga dok Odvjetništvo i sud ne odrade svoje. Nije tajna da se istražuju i ugovori Core Medije i Media Spota s HTV-om zbog prijava da su odgovorne osobe s HTV-a besplatno ustupale opremu i resurse za produkciju Šelebajevih projekata, da bi kasnije nacionalna TV kuca placala emitiranje tih istih projekata po visokim cijenama. Tko je s HRT-a u tome sudjelovao, pokazat ce istraga, tim više ako je istina da Šelebaj sve svoje poslovne transakcije ima uredno zabilježene. (S. PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter