Novinari HRT-a traže zaštitu od Sutlica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maja Sever, Sanja Mikleuševic-Pavic, Lela Kneževic i Robert Zuber, novinari i urednici HTV-a protiv kojih njihova maticna kuca vodi stegovni postupak nakon što su javno potvrdili da su prije 20 mjeseci nazocili šovinistickom ispadu glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlica, clanovima Programskog vijeca HRT-a odaslali su pismo u kojem od njih traže zaštitu zbog, kako stoji, ucestalih medijskih napada glavnog ravnatelja HRT-a i netransparentnih postupaka Odjela pravnih poslova HRT-a.

U pismu tvrde da su posljednjih dana izloženi stalnom mobingu od strane poslodavca, a bez mogucnosti da mjerodavnim tijelima unutra HRT-a iznesu sve okolnosti dogadaja. Podsjeca se da je Odjel pravnih poslova pozvao novinare na ocitovanje, na što su oni zatražili odgodu s obzirom na sprijecenost svojih odvjetnika. No, od utorka, 20. listopada na svoju molbu nisu dobili nikakav odgovor, ali zato se sve cešce spominje da bi njihov zahtjev za odgodom mogao biti protumacen kao odbijanje ocitovanja cime bi, postupak bio okoncan, i to izvanrednim otkazima.

Inace, neslužbeno saznajemo, da djelatnici HTV-a ozbiljno razmišljaju da u slucaju izvanrednih otkaza u znak protesta štrajkom zaustave emitiranje programa. Što se, pak, tice traženja zaštite od postupaka glavnog ravnatelja, cetvero novinara podsjeca da su kao zaposlenici HRT-a Pravilnikom o radu i Etickim kodeksom onemoguceni odgovoriti na napade Vanje Sutlica, dok je on protuustavno izuzet od pravila - stoji u pismu.

Uz napomenu da se Sutlicu dozvoljava da blati njihov ugled i cast, pa još uz pomoc njihova, odnosno HRT-ova glasnogovornika. Stoga se od Vijeca traži zaštita od napada, uz podsjecanje da ni Eticko povjerenstvo niti Odjel pravnih poslova nisu još ispitali ni utvrdili tko je što rekao i je li cetvero novinara uopce prekršilo pravila HRT-a potvrdivši novinarima da je nešto izreceno.

Odgovor, konkretan, na pitanje kani li Pravna služba ispitati cetvoro novinara, pokušali smo dobiti i od mjerodavnih na Prisavlju. Sve što smo dobili je nacelna poruka glasnogovornika HRT-a Janosa Romera: "Interni pravni postupak koji je pokrenuo ravnatelj televizije da bi se utvrdile sve cinjenice je u tijeku. Razumijem znatiželju, ali svakako cemo za javno iznošenje više detalja od onog što je vec receno morati pricekati da postupak završi."


Podijeli: Facebook Twiter