Novinari ce prava braniti i štrajkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je teže zaštititi radna i socijalna prava novinara u Hrvatskoj, istaknuto je na redovitoj godišnjoj skupštini Sindikata novinara Hrvatske koja se održala u petak u Karlobagu. Protekla godina bila je teška za cijelu branšu, što se odrazilo na položaj novinara i njihov materijalni i radni status, rekla je predsjednica SNH-a Gabrijela Galic.

Dodala je da se u mnogim redakcijama pritisnutima financijskim problemima smanjuju ili ne poštuju prava zaposlenih pa gotovo i nema medijske kuce bez potrebe za pojacanim sindikalnim angažmanom.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtki kceri i prebacivanja radnika u te tvrtke, cime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora.

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima placa, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kucama te nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božicnica, regresa i drugih materijalnih prava.

Na skupštini je upozoreno da su poslodavci medusobno interesno povezani te da koordinirano djeluju prema sindikatima. Zakljuceno je da Sindikat treba raditi na jedinstvu novinara u zaštiti njihovih temeljnih prava.

Kako je receno na skupštini, Sindikat novinara Hrvatske nastavio je pregovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru te je HUP-u poslao prijedlog ugovora za novinare i medijske radnike te za cjelokupnu izdavacku djelatnost.

SNH HUP-u daje rok da se granski kolektivni ugovor na nacionalnoj razini zakljuci do 31. ožujka 2011. godine. Ako se kolektivni ugovor ne sklopi u tom roku, SNH ce poceti pripreme za organizaciju industrijskih akcija, ukljucujuci i štrajk, zakljuceno je na skupštini na kojoj je sudjelovalo više od 60 izaslanika iz gotovo svih hrvatskih medijskih kuca.


Podijeli: Facebook Twiter